Ők pályáznak Nagyvárad polgármesteri székére

A jelenlegi polgármestert tartják a győzelemre legesélyesebbnek Nagyváradon. A bihari megyeszékhelyen hatan szállnak ringbe a polgármesteri tisztségért, a magyar szavazatokra ketten pályáznak.

A jelenlegi városvezető, Ilie Bolojan nyeri meg Nagyváradon a polgármester-választást – ezzel egyetértenek a jelenlegi polgármester támogatói és ellenlábasai is. A második mandátumát lezáró nemzeti liberális párti (PNL) polgármester megítélése vegyes, de igazán esélyes román ellenfele nincs.

Korábban már bemutattuk a marosvásárhelyi és a kolozsvári polgármesterjelölteket is.

Bolojan 2008-ben nyerte el először a polgármesteri tisztséget, akkor a szavaztok 50,3 százalékát kapta a Petru Filip volt demokrata párti polgármester regnálásába belefáradt választóktól. 2012-ben újraválasztották, akkor már az érvényes szavazatok 66,08 százalékát, vagyis 62 783 voksot kapott. Az ekkori USL-s győzelem során Bolojan „túlnyerte” magát, a 27 tagú váradi tanács 18 USL-s tanácstagja már kétharmados többséget jelentett, így a tanácson csak azt a döntést nem vitték át, amelyiket nem akarták.

Bár az USL felbomlása után 2015 februárjában már az RMDSZ-el alkotott új többséget, a szövetséggel való viszony nem volt felhőtlen. Az RMDSZ-esek például végig ellenezték – és ellenzik – Bolojan egyik nagyszabású tervét, Nagyváradnak Váradszentmártonnal való egyesítését.

Az egyesítésről szóló első népszavazást 2015. május 10-én tartották, akkor Szentmártonban győztek az igenek, ám Nagyváradon érvénytelen volt a referendum, annak ellenére, hogy időközben 30 százalékra csökkent a referendumok érvényességi küszöbe. Bolojanék még azzal a lendülettel újabb népszavazást írtak ki Váradon június 14-re, ám az igen agresszív kampányukkal sem tudtak elegendő szavazót mozgósítani, így a második referendum sem lett érvényes.

A sikertelenségek ellenére Bolojan nem adta fel, most már az ez évi helyhatósági választások napjára tűzné ki a népszavazást. A váradi polgármester nem is titkolta: az önkormányzati választások mozgósító erejének hátszelével támogatva vinné sikerre a referendumot, amit ugyanazon szavazóhelyiségekben és ugyanazon bizottságokkal bonyolítana le, úgy, hogy a szavazópolgároknak az egyesülésről szóló voksolás szavazólapjait is kezükbe nyomnák. A referendum így elérhetné az érvényességéhez szükséges, harminc százalékos küszöböt – egyelőre azonban nem világos, hogy tervének kivitelezésére lehetőséget adnak-e a jogszabályok. 

Két magyar jelölt

Nagyváradon hat polgármesterjelölt indulását – közöttük két magyarét – hitelesítette a municípiumi választási iroda. Az RMDSZ színeiben a jelenlegi alpolgármester, Huszár István száll harcba a tisztségért, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjeként pedig Zatykó Gyula, a párt alelnöke indul, aki a 2012-es helyhatósági választásokon 2 546 szavazatott gyűjtött össze. Összehasonlításként: az RMDSZ jelöltjeként a jelenleg parlamenti képviselőként tevékenykedő Cseke Attila, volt egészségügyi miniszter 2012-ben 17 928 szavazatot kapott, ami a második helyre volt elég.

Ügyvéd és elítélt  

A Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben némi huzavona után – először ugyanis Ionel Ghib vállalkozó indulását jelentették be, de ő másnap visszalépett – a szervezetbe a 2014-ben az egykori demokrata-liberális pártból (PDL) átigazolt Adelina Coste indult a polgármesteri tisztégért.

A Demokraták és Liberálisok Egyesülete (ALDE) képviseletében Ștefan Herchi ügyvéd száll versenybe. A korábban ügyészként is tevékenykedő 61 éves – a román sajtó szerint „magyar etnikumú” – ügyvéd a bihon.ro beszámolója szerint elégedetlen az RDMSZ „románokkal szembeni szegregációs politikájával”. Herchi a Nagyváradi Egyetem szenátusának tagja, oktat is az egyetemen. Az ALDE-ba a PNL-ből érkezett, melynek 1996 óta volt tagja.

A politikai életbe való bejutással évek óta hiábavalóan próbálkozó Horea Vușcan – aki a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselőjeként indul a polgármesteri székért – hangoztatja ugyan, hogy megbűnhődött tettért, a váradiak nem felejtik: 2003-ban három ember életét oltotta ki felelőtlenségével egy autóbalesetben, amiért a Brassó Ítélőtábla öt évvel később két év felfüggesztett szabadságvesztésre és kétszázezer euró kártérítésre ítélte. Habár februárban még a Traian Băsescu pártelnök is elmarasztalóan nyilatkozott róla, a vállalkozó mégis PMP jelöltjeként indulhat a választásokon.

A Nagy Románia Párt színeiben indult volna Iosif Gal is, a választási iroda azonban visszautasította jelöltségét, mivel mindössze 598 aláírást tudott felmutatni, ami a nagyváradi polgármesterjelöltséghez szükségesnél 1300-al kevesebb.

Kapcsolódók

Kimaradt?