Döntött az alkotmánybíróság: egyfordulós marad a polgármester-választás

Elutasította szerdán az alkotmánybíróság az egyfordulós polgármester-választással kapcsolatban emelt alkotmányossági kifogást. Így most már biztos, hogy a június 5-i helyhatósági választások egyfordulósak lesznek.

Az alkotmánybíróságtól korábban a bukaresti törvényszék kért állásfoglalást arról, nem sérti-e az alaptörvényt az egyfordulós polgármester-választást előíró önkormányzati választási törvény. Az Adevărul főszerkesztő-helyettesének, Liviu Avramnak úgy sikerült a taláros testület elé vinnie a kérdést, hogy hiányos támogatói listával függetlenként megpályázta Bukarest főpolgármesteri tisztségét, amikor pedig ezt elutasították, alkotmányossági óvást emelt.

Az újságíró a Bukarestben megkövetelt 18 ezer (a névjegyzékben szereplő választók 1 százaléka) helyett mindössze három támogató aláírással kérte felvételét a főpolgármesteri szavazólapra. Avram arra hivatkozott, hogy a pártbejegyzéshez korábban megkövetelt 25 ezer aláírás is alkotmányellenesnek bizonyult, és emiatt tavaly a parlament olyan párttörvényt hozott, amely alapján most már három választó is alakíthat pártot.

Az Adevărul újságírója mind az induláshoz szükséges támogatói aláírások mennyiségére, mind pedig a polgármester-választás egyetlen fordulóban való lebonyolítására vonatkozó törvénycikkely ellen alkotmányossági óvást emelt, amelyet jóváhagyott és alkotmánybírósághoz továbbított a bukaresti törvényszék.

A második kifogást nem is tágyalták

Az alkotmánybíróság döntésének bejelentése után a taláros testület elnöke, Augustin Zegrean elmondta: a bírák megalapozatlanként elutasította az óvás azon részét, amely a jelöléshez szükséges támogató aláírások számára vonatkozott. Arról pedig, hogy egy- vagy kétfordulós legyen-e a választás  nem foglalt állást az alkotmánybíróság, mert csak azokat a törvénycikkelyeket vizsgálhatja, amelyek az adott panaszos ügyét közvetlenül érintik. "Így ezt az óvásnak már a megtárgyalását is elutasíttuk, mert nincs köze a törvényszéki ügyhöz" – magyarázta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezek szerint a polgármester-választás egyfordulós lesz, Augustin Zegrean igennel válaszolt. "Az alkotmánybíróság ma kinyilvánította a véleményét ebben az ügyben. Mintegy 30 hasonló tárgyú óvás érkezett hozzánk eddig ebben az ügyben, és nem hiszem, hogy változna az álláspontunk" – magyarázta.

A liberálisok sem jártak sikerrel

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a múlt év őszétől sürgeti a kétfordulós választáshoz való visszatérést, mondván, hogy a demokrácia alapelvét sérti, ha valaki a választók kevesebb mint felének támogatásával is polgármester lehet. A párt nem tudta rávenni a Dacian Ciolos vezette szakértői kormányt, hogy erről sürgősségi rendelet hozzon, és azt sem sikerült elérnie, hogy az alkotmánybíróság elé kerüljön a kérdés.

Az egy éve hatályos, elfogadása idején senki által nem kifogásolt törvény alkotmányosságát utólag csak akkor vizsgálhatja meg a taláros testület, ha egy bírósági eljárásban kér valaki normakontrollt. A PNL ennek érdekében korábban megtámadta az önkormányzati választások időpontját június 5-ére kitűző kormányhatározatot, ám a bukaresti táblabíróság első fokon elutasította a liberálisok keresetét és azt is, hogy alkotmányossági aggályaikat az alkotmánybíróság elé küldjék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?