Victor Ponta ülhet a képviselőház elnöki székébe Valeriu Zgonea leváltása után

Meg vannak számlálva Valeriu Zgonea napjai a képviselőház élén. A Szociáldemokrata Pártból (PSD) kizárt politikus utódja Victor Ponta volt kormányfő vagy Florin Iordache, a ház egyik alelnöke lehet – írja a román sajtót.

Mint ismert, Valeriu Zgoneát azért zárta ki soraiból a PSD, mert nyilvánosan kérte a két év felfüggesztett börtönre ítélt Liviu Dragnea pártelnök lemondását. A házelnök az döntés után közölte: önként nem fog távozni parlamenti tisztégéből.

​Lehetséges utódként már a Valeriu Zgonea kizárásáról szóló PSD-ülésen felmerült Victor Ponta neve. Liviu Dragnea hétfő este az egyik hírtelevíziónak megerősítette, hogy szívesen látná a volt miniszterelnököt a harmadik legfontosabb hazai közjogi méltóság tisztségében. Pártelnök azt mondta, már kedden szeretne tárgyalni Zgonea utódlásáról Pontával.

A volt miniszterelnökkel az a legnagyobb gond, hogy bűnvádi per zajlik ellene korrupció gyanújával. Ezért PSD-s források szerint elképzelhető, hogy mégsem Victor Ponta, hanem a képviselőház egyik alelnöke, Florin Iordache lesz a házelnök.

A házszabály szerint a házelnök leváltását csak annak a frakciónak a vezetője kezdeményezheti, amelynek soraiból a tisztségben lévő politikus kezdeményezheti. Visszahívásáról titkos szavazással, egyszerű többséggel döntenek a honatyák.

Kapcsolódók

Kimaradt?