Kedden meneszti a kormányfő a kulturális minisztert

Az ortodox húsvét után, kedden meneszti a miniszterelnök Vlad Alexandrescu kulturális minisztert és javaslatot tesz az államfőnek az utódjára is.

Ezt szombat este közölte Facebook-oldalán Dacian Cioloș. „Sajnálatos, hogy Alexandrescu úr ezt az utat választotta. (…) Azon gondolkodom, miért nem közölte velem már korábban, hogy milyen helyzetekkel szembesült a kormányban” – írt a miniszterelnök.

Dacian Cioloș arra utalt, hogy szombaton kiszivárgott a sajtóba a kulturális miniszternek a Társadalmi Párbeszéd Csoportnak (GDS) írt levele. Ebben Vlad Alexandrescu arra panaszkodik, hogy sok ellenséget szerzett magának a kormányban a plágiummal szerzett doktori címek visszavonásával vagy a Verespatak helyzetével kapcsolatos álláspontja miatt.

A miniszterelnök bejelentésének van egy másik előzménye is. Szerdán, a kormányülésen lemondásra szólította fel Vlad Alexandrescut a bukaresti Nemzeti Operánál kialakult botrány miatt. A tárcavezető még aznap közölte, hogy lemond, majd pénteken bejelentette, hogy csak ortodox húsvét után válik meg a bársonyszékétől.

Kapcsolódók

Kimaradt?