Colectiv-tragédia: elkészült a vádirat

Elkészült a bukaresti Colectiv klubban történt, összesen 64 halálos áldozatot követelő tűzeset okait részletező vádirat.

A hamarosan kezdődő bűnvádi perben a lokál három tulajdonosának, a tűzijátékokat biztosító vállalkozás tulajdonosának és egy alkalmazottnak kell bíróság elé állnia. A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és súlyos testi sértéssel, illetve a munkavédelmi előírások figyelmen kívül hagyásával vádolja őket. A tűzijátékokkal felszerelő vállalkozás tulajdonosának a terhelő bizonyítékok megsemmisítése miatt is felelnie kell az igazságszolgáltatás előtt.

A News.ro által ismertetett vádirat szerint George-Alin Anastasescu, Paul-Cătălin Gancea és Costin Mincu ellen az a vád, hogy a megengedettnél jóval több személy engedtek be a Colectiv klubba, miközben a szórakozhóhely nem rendelkezett a szükséges számú vészkijárattal. Ugyanakkor engedélyeztek a tűzijátékot a klubban zajló koncert alatt, annak ellenére, hogy a falakat gyúlékony szigetelés borította, amit egy erre leszerződött vállalkozás az előírások mellőzésével szerelt fel. Ennek következtében a 2015. október 31-én fellobbant tűz nyomán eddig összesen 64 személy vesztette életét.

A tűzijátékokra leszerződött vállalkozás tulajdonosát azzal vádolják, hogy megfelelő iratok Bulgáriából szerezte be a klubban felszerelt pirotechnikai eszközöket. Ezek bolgár nyelvű használati útmutatóját nem fordíttatta le románra. Ha megtette volna, kiderült, hogy a tűzíjátékot csak a szabadban lett volna szabad használni. Ugyanakkor a pirotechnikai eszközök felszerelésekor nem tartották be a haza biztonsági előírásokat sem.

Egyetlen kijárata volt a klubnak

Mint arról korábban beszámoltunk, a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A klubban azonban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.

Az előírások szerint a teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre nem voltak beépítve az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, a hangszigetelés pedig - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült.

2015. október 30-án egy a klubban szervezett koncert alatt kigyulladt a falakat borító szigetelés. A pillanatok alatt fellobbanó lángokban akkor 27 személy vesztette életét. A több mint száz sérült közül még 37 vesztette életét, így a tragédia áldozatainak száma 64-re emelkedett.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?