Bűnvádi eljárás indult Traian Băsescu ellen, pénzmosással gyanúsítják

Bűnvádi eljárás zajlik Traian Băsescu ellen, a volt államfőt pénzmosással gyanúsítják – írja nyomozóhatósági forrásokra hivatkozva a Romania Curată portál.

Băsescu ellen két ingatlanügyben indult az eljárás április 13-án. A gyanú szerint a volt elnök 2000-ben főpolgármesterré választásakor, majd 2002-ben is vásárolt Bukarestben egy-egy ingatlant, az erre fordított összeg eredetét azonban nem tudta tisztázni.

 

Traian Băsescu a Facebook-oldalán közölte: az ingatlanvásárlás kapcsán már zajlott ellene kivizsgálás, amelyet azonban vádemelés nélkül zártak le. Ezt az ügyet nyitotta meg ismét a nyomozóhatóság, kihallgatását azonban egyelőre elhalasztották. Még nem kapott idézést a vádhatóságtól, de amint behívják, kész válaszolni az ügyész kérdéseire.

 Băsescu 2000-ben, Bukarest főpolgármestereként egy telket vásárolt a fővárosban körülbelül 70 ezer dollárért, feljelentője szerint mélyen a piaci ár alatt. A telek közvetlen szomszédságában ugyanazon a napon Costel Căşuneanu üzletember is megvásárolt egy területet körülbelül négyszer drágábban, majd a volt elnök az övét eladta az üzletember egyik közvetlen rokonának mintegy 300 ezer dollárért. Băsescu ebből a pénzből 2002-ben egy házat vett magának, amit később nagyobbik lányának adományozott.

Az elnöki tisztséget 2014 őszéig betöltő politikust államfői mandátuma idején jelentették fel. Tavaly óta több ügyben is eljárást indítottak ellene, miután megszűnt a mentelmi joga. A legfőbb ügyészség tavaly januárban közölte, hogy hét olyan ügyben vizsgálódnak még, amelyben Băsescu is érintett.

A volt elnök hónapok óta lebegteti, hogy ismét megpályázza a bukaresti főpolgármesteri tisztséget a június 5-i önkormányzati választáson. Esetleges jelölését a napokban kellene hivatalossá tenni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?