Visszatérhet hivatalába Sepsiszentgyörgy polgármestere

FRISSÍTVE: Hétfőtől visszaült Sepsiszentgyörgy polgármesteri székébe Antal Árpád. Az ellene zajló bűnvádi eljárást vezető ügyész visszavonta a politikust tiszstége gyakorlásától eltiltó rendelkezését. A hatvan napos bírósági felügyelet azonban érvényben marad – tudtuk meg hétfőn Antal Árpád ügyvédjétől. A polgármester bejelentette, hogy indul a választásokon.

Sabin Calinic a Maszolnak elmondta, hogy a polgármester hamarosan sajtótájékoztatón számol be a döntés hátteréről és következményeiről. Antal Árpád korábban portálunknak elmondta, ha ismét gyakorolhatja hivatalát, akkor újabb mandátumot pályáz meg az idei helyhatósági választásokon.

Antal Árpád bírósági felügyeletének – és hivatala gyakorlása eltiltásának – újabb hatvan napos meghosszabbításáról pénteken döntött a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyésze. Akkor a polgármester kérvényezte, hogy a tisztség gyakorlásától való eltiltást más kényszerintézkedéssel helyettesítsék. A Maszolnak elmondta, az ügyész válaszának függvényében fellebbeznek vagy sem a Bukaresti Törvényszéken a kényszerintézkedés ellen.

Sabin Calinic ügyvéd a Maszolnak elmondta, tekintettel a kedvező fejleményekre, nem fordulnak a Bukaresti Törvényszékhez. „A bírósági felügyelettel járó egyes korlátozások nem annyira zavaróak, a lényeg, hogy Antal Árpád gyakorolni tudja a tisztségét" – magyarázta.

FRISSÍTÉS: Indul a választásokon

Sajtótájékoztatóján a polgármester bejelentette: indul a helyhatósági választásokon. Elmondta, a déli órákban érkezett a bukaresti ügyészségről a hivatalos tájékoztatás arról, hogy jóváhagyták a kérését, és feloldották a hivatal betöltésére, valamint a városházi alkalmazottakkal való kapcsolattartásra vonatkozó tiltást. Hozzátette, a pénteken meghosszabbított bírósági felügyelet egyéb feltételei érvényben maradnak.

Antal Árpád köszönetet mondott azoknak, akik nélküle is működtették a hivatalt az elmúlt két hónapban. "Köszönöm a szentgyörgyieknek. Ez olyan város, ahol bármi van, az élet tovább tud menni. Senki nem pótolhatatlan" - jelentette ki Antal Árpád. Hozzátette, az ügyészségi döntés lehetővé teszi, hogy egy újabb mandátumért szálljon versenybe a június 5-i önkormányzati választásokon. Megjegyezte: megható volt látni, hogy több mint tízezren írták alá a jelöltségét támogató íveket. Ez a szám több mint hússzorosa annak, ami a jelöltséghez szükséges lett volna.

Antal Árpád megemlítette, a két hónap alatt, míg nem tölthette be a hivatalát Sepsiszentgyörgy román nemzetiségű polgárainak és román önkormányzati képviselőinek a szolidaritását is érezte. "Az az egység, amit mindig fontosnak tartottunk, ennek az ügynek a kapcsán egy kicsit megerősödött" - jelentette ki a polgármester.

A polgármestert azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. Az EBRD ugyanakkor az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a rendelkezésére álló információk alapján "nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által (Sepsiszentgyörgynek) nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel". Erre a DNA azzal reagált, hogy szerintük Antal Árpád, nem a városnak hitelt nyújtó EBRD-t, hanem a hitelt garantáló román államot károsította meg.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?