FRISSÍTVE: Szőke Domokosé a legtöbb szavazat a csíkszeredai előválasztáson

FRISSÍTÉS: Szőke Domokos alpolgármester kapta  a legtöbb szavazatot az RMDSZ tanácsosjelölt-aspiránsai közül a vasárnap tartott előválasztás eredménye szerint – közölte Facebook-oldalán Borboly Csaba megyei tanácselnök. A lista a 24 órás óvási időszak után válik véglegessé.

MEGVAN! A mai csíkszeredai előválasztás eredménye! Az óvási időszak 24 óra! Az látszik, hogy minden szavazat számít. Pé...

Posted by Borboly Csaba on Sunday, April 10, 2016

Ideiglenes csíkszeredai lakcímmel rendelkező személyek is szavazhatnak vasárnap este 8-ig a városban zajló nyílt előválasztáson. A tét az RMDSZ tanácsosjelöltjeinek rangsorolása. A tíz választókörzetben Ráduly Róbert Kálmán polgármester-jelöltségét is támogatni lehet. Munkatársunk is szavazott.

Esőben járulnak urnákhoz vasárnap az RMDSZ helyi tanácsosi jelöltlistájáról döntő nyílt előválasztáson a csíkszeredaiak. A tíz szavazókörzet zömében este 8-ig tart nyitva. Amint azt Füleki Zoltán városi RMDSZ-elnök – Csíkszereda megbízott alpolgármestere – beharangozta: „speciális” írószerekkel szavazhatnak az előválasztás résztvevői, azaz a csíkszeredai lakcímű polgárok. Benéztünk a lakcímünkhöz tartozó szavazókörzetbe.

Belépéskor a szavazóbiztosok asztala sarkán levő RMDSZ-es plakát vonzza elsőként a tekintetünket. Azt hirdeti, hogy támogathatjuk aláírásunkkal Ráduly Róbert Kálmán polgármesterjelöltet. Mellette ott egy félig betelt ív is. „Már számos betelt eddig” – mondja érdeklődésünkre az asztal mögött ülő fiatal hölgy. Ismert: a csíkszeredai RMDSZ-szervezet a múlt héten jelentette be, hogy Ráduly Róbert Kálmánt indítja polgármester-jelöltként.

Adatfölvétel után egy rózsaszínű pasztájú golyóstollat kapunk – de az van mindenütt az asztalon is: ez az a „speciális” írószer, amiről Füleki Zoltán korábban beszélt. Azért ez a  fura színű, utolsó pillanatban bevetett írószer, hogy véletlenül se tudjon előre kitöltött íveket betenni valaki az urnába - csakis helyszínen, egyesével kitöltötteket. 

Az egyik fülke foglalt, de bevonulunk a másikba, és elsőként a listán, sima női szolidaritásból, beikszelünk pinkkel minden egyes hölgyet. Ám a tizennyolcas listán legtöbb 13 nevet kell beikszelni, hogy a szavazatunk érvényes legyen.

A csíkszeredai városi önkormányzatban jelenleg 13 fős az RMDSZ frakció. Két helyet az MPP, 2 helyet az EMNP, két helyet pedig román pártok színeiben bejutott tanácsos tölt be.

Míg a fülkében tartózkodunk, hallgatjuk a párbeszédeket. Egy idősebb hölgy nehezményezi, hogy alig két személyt ismer a jelöltek közül. Érdeklődik, érvényes lesz-e, ha csakis őket jelöli be.

Már bedobtuk lapunkat az urnába, amikor a másik fülkéből mankókkal jön elő egy úr. Fontos volt eljönnie – mondja, hozzátéve, reméli, 9-ig még sokan ráérnek. Míg az udvaron vagyunk, kisfiával egy fiatal apa is kijön, próbálja elmagyarázni gyermekének, mi is az előválasztás.

Az előválasztás célja eldönteni az RMDSZ-es helyi tanácsos jelöltek sorrendjét a szavazólistán. A választópolgárok kizárólag a lakhelyükhöz tartozó körzetben szavazhatnak a személyi igazolványuk felmutatásával. A szavazólapon legtöbb 13 jelöltre lehet szavazni, ennél több jelölés esetén a szavazólapot érvénytelennek minősítik. Az előválasztáson való szavazáshoz nem volt szükség regisztrálni. Eredmény április 12-re várható.

Ezek a szavazás szabályai

A szavazókörzetek este 8-ig tartanak nyitva, kivételt képez Hargitafürdő, ahol reggel 9-13 között lehetett szavazni a Nyírő József általános iskolában, és a Csiba (avagy Erdőalja) városrész, ahol 14-18 óra között lehet szavazni a Szent Lőrinc-kápolna alagsorában.

A szavazáson részt vehet minden 18 éves életévét betöltött, csíkszeredai állandó lakhellyel vagy érvényes ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező választópolgár. Mindenki kizárólag a lakhelyéhez tartozó körzetben szavazhat a személyazonossági igazolványával.

A szavazólapon a név mellett található kör bejelölése ("X"-szel" ) minősül érvényesen leadott szavazatnak. Az önkormányzati képviselő-jelöltek szavazólapján legtöbb 13 jelöltre lehet szavazni, azaz csak 13 név mellett szerepelhet X - ellenkező esetben a szavazólap érvénytelennek minősül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?