Startol a Rólad szól! konzultációs karaván, több ezer fiatalt kérdeznek meg

Pénteken startol a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közös, Rólad szól! konzultációs karavánja, amelynek célja, hogy bevonja a fiatalokat a közéleti kérdések megvitatásába és felmérje igényeiket. 

A karaván Erdély-szerte több mint 30 településre látogat el.

„Egy évvel ezelőtt, amikor a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökévé választottak, a programom első pontjában már megfogalmaztam, hogy nyitnunk kell a fiatalok felé. Nem a kiürsedett struktúrákkal kell foglalkoznunk, hanem be kell mennünk a fiatalok közé, személyes kapcsolatot kell velük kialakítanunk, hiszen mi értük dolgozunk, az ők érdekeiket képviseljük. A saját nyelvükön szeretnénk szólni a fiatalokhozt, éppen ezért a konzultációt egy fiatalos, trendi keretben képzeltük el" – mondta Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján csütörtökön. 

Hangsúlyozta, a fiatalok visszajelzései, igényei a következő időszak ifjúságpolitikáját is meghatározzák majd. „Az önkormányzati választások kapcsán a Magyar Ifjúsági Értekezlet azt a célt tűzte ki, hogy 500 fiatalt jutasson a jelöltlistákra. Ezeknek a fiatal jelölteknek feladatokat is adunk, és ezeket a feladatokat az ifjúság igényeire kell építenünk. Meg kell tudnunk, melyek azok az aktuális témák, amelyek most a fiatalokat foglalkoztatják, hogyan vélekednek a politikuskról, a közéletről, a saját helyzetükről. A Rólad szól! konzultációnak pont ez a célja, hogy egy reális képet kapjunk a mai fiatalok igényeiről, hogy azokat a problémákat, amelyek most az ifjúságot foglalkoztatják, feladatként tudjuk megfogalmazni fiatal jelöltjeink számára" – érvelt.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke úgy véli, a fiatalok biztonságérzete megrendült, amit a kivándorlás, a külföldi tanulmányutak trendivé válása is bizonyít. „Az ifjabb generációt már nem a múlt beidegződései érdekli, bizonyos tekintetben nem kell nap mint nap magyarságáért megküzdenie, hiszen egy olyan Romániába született bele, ahol elméletileg közösségi jogaink haszonélvezőivé válhatott már óvodásként, de tanulmányai különböző szakaszaiban is. Mivel nap mint nap érzékelhetjük, hogy kisebbségi jogainkat csorbítani akarják, ezért fontos, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét: szóljanak bele a dolgok alakulásába. Én hiszek abban, hogy a kortársaim javát szolgálja, ha megfordulnak a nagyvilágban, de tudom azt is, nekünk olyan megoldásokkal kell előállni, amely itt tartja a fiatalokat” – fogalmazott Geréd Imre, a projekt egyik kezdeményezője.

Azt is kiemelte: az RMDSZ megújulását, fiatalítását szolgálja az is, hogy a szövetség önkormányzati választásokon induló jelöltjeinek egyharmada új a politikában, és a listákon több fiatal szerepel az elmúlt négy évhez képest. Úgy véli, az újratervezés és hiteles politizálás alapját az adhatja, hogy valós problémákra valós megoldásokat fogalmaz meg a szövetség. „Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a fiatal generációt arra ösztönözzük, hogy szóljon bele az őket érintő témákba, arra kérjük, a konzultáció alkalmával névtelenül, őszintén mondja el véleményét és ismertesse elvárásait” – tette hozzá az ügyvezető alelnök. 

A program Romániai Magyar Középiskolás Szövetséggel partnerségben fog zajlani. „Fontos, hogy a középiskolások is hallassák hangjukat, véleményt mondjanak a különböző közéleti témákról és legfőképp az őket leginkább érintő dolgokról, a tanügyről”- mondta Buryán Tünde a MAKOSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?