Leváltanák Tăriceanut a szenátus éléről a liberálisok

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök leváltását támogató aláírásokat gyűjt a Nemzeti Liberális Párt – közölte kedden a PNL egyik társelnöke.

Alina Gorghiu beszámolója szerint kezdeményezésükhöz máris csatlakozott a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) szenátusi frakciója. Tăriceanu leváltását azzal indokolta, hogy a politikus nem méltó a házelnöki tisztségre.

„Vissza kell adnunk a szenátus hitelét. Călin Popescu Tăriceanu ártalmas személyiség, távolról sem felel meg a tisztség követelményeinek. Egyebet nem tud, csak támadni az igazságszolgáltatást és a politikai ellenfeleit” – jelentette ki Gorghiu.

A PNL társelnöke nem árulta el, kit látnának szívesen a liberálisok a Tăriceanu helyén a szenátus élén. A házelnök leváltásához a szenátorok legkevesebb egyharmadának támogató aláírása szükséges. Ugyanakkor a kezdeményezőknek bizonyítaniuk kell, hogy a házelnök megszegte az alkotmányt vagy többszörösen áthágta a házszabályt. A leváltása napirendre tűzéséről a házbizottság dönt.

Mint ismert, korábban Călin Popescu Tăriceanu a PNL elnöke, miniszterelnök is volt. Később Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) néven pártot alapított, amely a Ponta-kormány idején a szociáldemokraták szövetségese volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?