Gyergyószentmiklós: visszalépteti polgármesterjelöltjét az RMDSZ?

Elképzelhető, hogy Bende Sándor gyergyószéki területi elnök kezdeményezésére a gyergyószentmiklósi RMDSZ visszalépteti polgármesterjelöltjét, és az MPP jelöltjét támogatja a választásokon. Ezt a forgatókönyvet egy felmérés indokolja, amely szerint Bajkó László esélytelen Nagy Zoltán megbízott polgármesterrel szemben.

Felemás eredményeket érne el a gyergyószentmiklósi RMDSZ a helyhatósági választásokon a birtokunkba került felmérés szerint. Míg a helyi tanácsban kényelmes többséget szerezhetnek, polgármesterjelöltjük, Bajkó László támogatottsága jóval kisebb, mint az MPP potenciális jelöltjéé, Nagy Zoltáné.

A felmérés szerint a gyergyószentmiklósiak 55,5 százaléka biztosan, 25,5 százaléka valószínűleg részt vesz a helyhatósági választásokon. A tanácsosjelöltek esetében a biztos szavazók 41,2 százaléka az RMDSZ, 23,9 százaléka az MPP listájára, 8,4 százalék független jelölt nevére ütné a pecsétet. Az EMNP támogatottsága 4,1 százalékos, így egyetlen tanácsosuk sem lenne az önkormányzati képviselőtestületben.

A polgármesterjelöltek esetében azonban nagyon nem az RMDSZ-nek kedveznek a felmérés adatai. Nemrégiben hivatalosított jelöltjük, Bajkó László támogatottsága a biztos szavazók körében mindössze 12,7 százalékos, míg az MPP potenciális polgármesterjelöltje, Nagy Zoltán megbízott városgazda 60,6 százalékkal győzne, ha most lennének a választások.

Arra a nyílt kérdésre válaszolva, hogy ki lenne a legalkalmasabb a polgármesteri tisztség betöltésére, mindössze 5,3 százalék jelölte meg Bajkó Lászlót, Nagy Zoltánt pedig 44,3 százalék. A megbízott MPP-s polgármester más téren is megelőzi az RMDSZ jelöltjét: nagyobb az ismertsége (96,2 és 78,6 százalék), illetve kedvezőbb a megítélése (89,6 és 51,4 százalék). Az RMDSZ által rendelt kérdőíves felmérés 608 fős mintán készült március 1. és 21. között, hibaküszöbe 4,1 százalékos.

Mint ismert, Gyergyószentmiklós polgármestere, az MPP-s Mezei János ellen 2015. január végén indult ügyészségi vizsgálat, melynek idejére felfüggesztették tisztségéből. Azóta megbízott polgármesterként a szintén MPP-s Nagy Zoltán irányítja a várost. Információnk szerint a MPP Nagy Zoltánt indítja polgármesterjelöltként a választásokon, nevesítése már csak napok kérdése. Mezei János korábban közölte, hogy nem vállal újabb mandátumot. A polgármester egyébként akár már hétfőtől visszatérhet hivatalába. Erről pénteken dönt a bíróság.

Bende a városi RMDSZ vezetőinek „józan eszében” bízik

Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke pénteken a Maszolnak elmondta, elgondolkoztatták a közvélemény-kutatás eredményei. Az adatokat kommentálva közölte: gratulál a városi szervezetnek azért, hogy négy év alatt az RMDSZ támogatottságát az MPP és a rivális pártok fölé emelte Gyergyószentmiklóson. „Ez egy nagyon jó eredmény egy olyan városban, amelyet nyolc évig az MPP vezetett” – jelentette ki a felmérésről.

Bende ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a gyergyószentmiklósi RMDSZ csapata nem tudott kinevelni egy olyan egyéniséget, aki komoly eséllyel venné fel a választási küzdelmet az MPP jelöltjével a polgármesteri székért. Hozzátette: reményei szerint a városi szervezetben van annyi „józan meggondolás”, hogy a helyzetet felmérve tárgyalást kezdeményezzenek az MPP-vel akár az RMDSZ jelöltjének visszaléptetéséről is.

„Én amúgy is az összefogás híve vagyok. Az utóbbi idők eseményei megkívánják, hogy a magyar politikai szervezetek zárják össze soraikat. Ezért segítenék a gyergyószentmiklósi kollégáknak tárgyalást folytatni az MPP-vel, esetleg odáig is elmennénk, hogy ne indítsunk polgármesterjelöltet, és támogassuk az MPP jelöltjét. Csak egy színvonalas tanácsosi listát indítanánk, amelyet – mint a felmérés mutatja – támogatnának az emberek” – fogalmazott a területi elnök.

Bende elmondta, a gyergyószentmiklósi RMDSZ bölcsességén is múlik, hogy ezt az elképzelést meg tudja-e valósítani. Kérdésünkre közölte: erről már tanácskozott is Bajkó Lászlóval. Abban maradtak, hogy a polgármesterjelölt átbeszéli ezt a forgatókönyvet a városi szervezettel, és a választmányra bízzák a döntést.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?