Csak jövő héten választja meg a parlament a TVR elnök-vezérigazgatóját

Jövő keddre halasztotta a parlament a közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatójának (TVR) megválasztását. A TVR igazgatótanácsának jelöltje, George Orbean kvórum hiányában szerda este nem kapta meg a szükséges számú szavazatot.

A 40 éves jelöltet előzőleg meghallgatta, alkalmasságát pedig negatívan véleményezte a parlament kulturális szakbizottsága. Többen azt vetették a szemére, hogy csak nemrégiben szerzett egyetemi oklevelet, és nem ismeri a TVR valós helyzetét. A szakbizottság véleményezése csak ajánlás jellegű.

Gondot jelent, hogy a TVR eddigi ideiglenes elnök-vezérigazgatójának, Irina Radunak szerda este járt le a megbízatása, így az intézménynek csütörtöktől gyakorlatilag nincs vezetője. A képviselőház elnöke felkérte a miniszterelnököt, hogy sürgősségi kormányrendelettel hosszabbítsa meg Radu mandátumát, ám Dacian Cioloș ezt a elutasította. Arra hivatkozott, hogy az előállt helyzetet a parlamentnek kell megoldania.

George Orbean a kormány delegáltja a TVR igazgatótanácsában. A testületet keddi együttes ülésén választotta meg a képviselőház és a szenátus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?