Zűrzavaros jelöltségek a háromszéki EMNP-ben és MPP-ben

Az EMNP az MPP városi szervezete éléről korábban menesztett Bálint Józsefet támogatja sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltként, jelentette be szerdai sajtótájékoztatón Toró T. Tibor. Az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke szerint komolyan gondolják az MPP sepsiszentgyörgyi szervezetével tavaly kötött együttműködési megállapodást, és Bálint József személyében közös jelöltet indítanak a háromszéki megyeszékhelyen.

Bálint József a sajtótájékoztatón kifejtette: képviselni akarják a magyarságot, amelynek megosztását már elvégezte az RMDSZ, így ők a kiszorítottakat képviselnék. A polgármesterjelölt rámutatott, tudatában van annak, hogy nem népszerű az MPP országos vezetésénél, de a mellette álló, eredeti értékek mellett kitartó tagság jelezte, hogy "ez az irány, nem pedig az RMDSZ-be való besimulás."

A jelöltség szépséghibája, hogy Bálint Józsefet az MPP országos vezetősége felmentette sepsiszentgyörgyi elnöki tisztségéből, és nem szeretnék polgármester-jelöltként indítani. A polgári párt Kovászna megyei elnöke, Kulcsár Terza József viccnek tartja az EMNP bejelentését.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az EMNP legerősebb szervezete, a háromszéki gyakorlatilag szétesett, így nem csoda, hogy nem tudnak önálló jelöltet indítani Sepsiszentgyörgyön. A belső viszályok mára felőrölték a szervezetet, amelynek közel sincs akkora jelentősége a helyi vagy az országos politikában, mint a négy ével korábbi állapotok idején, amikor két polgármesteri, három alpolgármesteri, 50 önkormányzati képviselői és négy megyei tanácsosi tisztség elnyerésével büszkélkedhetett.

A politikus kifejtette, hogy a jelölést csak a párt országos elnöksége hagyhatja jóvá, ez esetben szó sincs ilyenről. „Bálint Józsefnek csak a botrány számít és az, hogy valahol jelöltesse magát. Miután Bíró Zsolt MPP elnök leszögezte, hogy nem indulhat Sepsiszentgyörgyön, keresett egy másik pártot” – nyilatkozta Kulcsár Terza József. Bálint József egyébként a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ha az MPP vezetősége kizárná őt a pártból, akkor független polgármester jelöltként indul, az EMNP támogatásával.

MPP és Magyarság Megmaradásáért Mozgalom

Az MPP háromszéki szervezetének elnöke, Kulcsár Terza József ugyancsak szerdán, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az EMNP elbocsátott sepsiszentgyörgyi elnöke, Bedő Zoltán által alapított Magyarság Megmaradásáért Mozgalom csatlakozik az MPP-hez és tagjai helyet kapnak a polgári párt jelöltlistáin.

Bedő Zoltán sajtótájékoztatón rámutatott: régóta szimpatizál az MPP-vel, együttműködtek a megyei tanácsban, és nem csalódott az RMDSZ sepsiszentgyörgyi és Kovászna megyei vezetőiben sem. Meglátása szerint a helyhatósági választásokkor össze kell fogni, és az általa képviselt mozgalom olyan értékes szakembereket tömörít, akik elhagyták régi pártjaikat.

A két magyar pártban zajló zűrzavaros állapotokat jelzi, hogy az MPP és EMNP sepsiszentgyörgyi szervezetei közti együttműködési megállapodást Bálint József és Bedő Zoltán írták alá, de pártjuk vezetősége időközben mindkettejüket eltávolította elnöki tisztségéből. Ezt követően az MPP-s Bálint Józsefet az EMNP támogatja  polgármester-jelöltségében, míg a volt EMNP-s Bedő Zoltán az MPP listáján indul az önkormányzati választásokon.  

Kézdivásárhelyen Bokor és Taierling méretkezik meg

Az EMNP szerdai sajtótájékoztatón Toró T. Tibor, az EMNP stratégiáért felelős alelnöke bejelentette, hogy Kézdivásárhelyen a Bálványos Intézet szakmai támogatásával közvélemény-kutatást végeztek, amelyből kiderült, hogy a lehetséges néppárti jelöltek közül Johann Taierlingnek a legnagyobb a támogatottsága, így az EMNP őt indítja polgármester jelöltként.

Kézdivásárhelyen az RMDSZ bővített választmánya szerdán döntött arról, hogy Bokor Tibor jelenlegi polgármestert javasolja a szövetség polgármester jelöltjének. „Együtt folytatjuk a munkát”, nyilatkozta Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?