Szétesik a háromszéki EMNP: újabb polgármester vált ki a néppártból

Szakított az Erdély Magyar Néppárttal és beiratkozását kérte az RMDSZ-be Szőcs Levente, Nagyborosnyó jelenlegi polgármestere, az EMNP Orbaiszéki elnöke. Szőcs gyakorlatilag visszatért az RMDSZ-be, ugyanis az ezt megelőző mandátumban még a szövetség színeiben töltötte be az alpolgármesteri tisztséget.

Bár 2012-ben Toró T. Tibor néppárti elnök többször is hangoztatta, hogy céljuk „az erdélyi magyar politikai életben szükséges szemléletmód-váltása, a közélettől távol maradó és a politikumban csalódott értelmiség mozgósítása, az általános problémafeltárás, valamint az emberek szembesítése a „régi” politika vadhajtásaival”, a néppárti politikusok egymást követő kiválása a szervezetből arra utal, hogy mindezt nem sikerült teljesíteni.

A néppárt négy évvel korábban mindössze két polgármesteri mandátumot nyert Erdélyben, de a megyei és helyi tanácsosok számát tekintve se szerepelt sikeresen. A kilépések sorát Nemes Előd nyitotta, aki 2012-ben a Néppárt háromszéki elnöke, illetve az alakulat jelöltje a megyei tanácselnöki tisztségre. Nemest 2014-ben kizárták a pártból, amiről a volt elnök azt nyilatkozta: „az EMNP elszigetelte magát, nincsenek partnerei, nem kínál alternatívát és nincsenek húzóemberei”. Városi tanácsosi mandátumát a néppárt részéről Váncsa Albert vette át, ám rövid időn belül ő is kilépett a szervezetből.

2014 végén a háromszéki néppárt „erős emberének” számító Johann Taierling – aki 2012-ben az EMNP kézdivásárhelyi polgármesterjelöltje volt –egy, a szervezet több vezetőjének és tagjának címzett levélben írta a háromszéki szervezetben uralkodó állapotokról: „Benedek Erika az országos elnökség, Kovászna megyei kinevezett helytartója. Őt senki se választotta a megye élére. 2 évvel ezelőtt Erika még mutatott pozitívumot a Nemes Előd által hátrahagyott mocsár eltakarításával. Amint ezt bevégezte, áttért a saját hatalma megszilárdítására. SZMSZ cikkelyekre vagy országos elnökségi döntésekre hivatkozva, amelyeket papíron soha se láttunk, összpontosította a megye hatalmát a kinevezett megyei elnök, a saját, kezébe, az EMNT és széki EMNP elnököket folyamatosan kiszorítva a döntéshozásból.”

Taierling hosszasan sorolja a háromszéki vezetés megfélemlítésekkel teli döntéseit, kiemelve a két baconi néppártos helyi tanácsos esetét, akik mindezt megelégelve átálltak az RMDSZ-be. „Három év néppártosdi után megismertem a kollégáimat. Még emberhiány oka miatt se vagyok hajlandó ezeket elfogadni és velük együtt működni. Az a Néppárt, amely ilyen embereket emel döntő pozíciókba és szemet huny tetteik felett, nem érdemes a létezésre. Üdvözletem, Johann Taierling” – zárja a kézdivásárhelyi politikus levelét, amelyet teljes egészében innen lehet letölteni.

Nem különb a helyzet a Kovászna Megye Tanácsában mandátumot szerzett néppártosok esetében is: a négy megyei tanácsos közül kettőt a tavaly nyáron zártak ki a szervezetből. Bedő Zoltán, a kizárt sepsiszentgyörgyi politikus diktatórikus vezetésről számolt be akkor, és élesen bírálja Toró T. Tibor EMNP-elnököt, jelenlegi alelnököt. Néppárti források szerint a két megyei tanácsos helyére a tanácsosi lista nyolc, kilencedik helyről is alig sikerült embereket behozni.

A 2012-es önkormányzati választásokon a néppárt háromszéki szervezete érte el a legjobb eredményeket. A belső viszályok azonban mára felőrölték a szervezetet, amelynek közel sincs akkora jelentősége a helyi vagy az országos politikában mint a négy ével korábbi állapotok idején, amikor két polgármesteri, három alpolgármesteri, 50 önkormányzati képviselői és négy megyei tanácsosi tisztség elnyerésével büszkélkedhetett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?