A külügy is elutasítja Bogdan Diaconu kisebbségellenes tervezetét

Nem támogatja a külügyminisztérium sem a magyarellenességéről ismert Bogdan Diaconu képviselőnek azt a tervezetét, amely megtiltaná a kisebbségeknek anyanyelvük használatát a romániai közigazgatásban.

Ezt levélben közölte hétfőn Lazăr Comănescu külügyminiszter az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjével, Tánczos Barnával. A tárcavezető leszögezte: a tervezet nemcsak az alkotmány elveit nem tartja be, de ellentmond a hazai törvényeknek és a romániai magyar kisebbség jogait szavatoló nemzetközi egyezményeknek is.

,,Ez a kezdeményezés gyakorlatilag a magyar nyelv használatát is betiltaná a közhivatalokban. Ez nemcsak magyarellenes intézkedés, hanem alkotmányellenes is. Ezért is nagyon fontos, ahogyan eddig is, dolgozzunk azon minden lehetséges eszközzel, hogy megbuktassuk Bogdan Diaconu tervezetét” – hangsúlyozta az RMDSZ szenátora.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint az RMDSZ üdvözi a külügyminisztérium álláspontját, és reméli, hogy a következő napokban, amikor a szenátus döntő házként napirendre tűzi a javaslatot, és amely során a szövetség kérni fogja a sürgősségi eljárást, ezt a minisztérium továbbra is fent fogja tartani. 

Kapcsolódók

Kimaradt?