Dacian Cioloș is szorgalmazza Románia régiósítását

A miniszterelnök újra közvita tárgyává tenné Románia régiósítását. Dacian Cioloș hétfőn, a Romániai Községek Egyesületének közgyűlésén az ország közigazgatási átszervezésének négy alternatívájáról beszélt.

A kormányfő tárgyilagos, szakmai vitát szorgalmazott a különböző régiósítási elképzelésekről, a lehetséges változatok előnyeiről és hátrányairól. Cioloș szerint az ország közigazgatási átszervezésének a következő forgatókönyveit érdemes megvitatni:

  • – több megye közjogi értelemben szövetkezik nagy horderejű megyeközi fejlesztések érdekében;
  • – az új közigazgatási régiók határai megegyeznének a jelenlegi fejlesztési régiók határaival, de megőriznék a megyei önkormányzatokat;
  • – az új közigazgatási régiók határai megegyeznének a jelenlegi fejlesztési régiók határaival, megszűnnének a megyei önkormányzatok, de megmaradnának a prefektusi hivatalok és a kormánynak alárendelt megyei intézmények;
  • – szomszédos megyék egybeolvasztásával 15-18 közigazgatási régiót hoznának létre; a megyék fúziójakor a munkaerő migrációjának útvonalait, a megyeközi közúti szállítás fejlettségi szintjét, a lakosság számát, a közös kulturális és történelmi hagyományokat vennék figyelembe.

Beszédében a miniszterelnök nem tért ki arra, hogyan képzeli el a közigazgatási átszervezésről szóló közvitát. Mint ismert, legutóbb 2013-ban, a szociáldemokrata-liberális (USL) támogatású Ponta-kormány tett konkrét javaslatot a régiósításra. Az akkori elképzelések szerint az új közigazgatási régiók határai megegyeztek volna a jelenlegi fejlesztési régiók határaival, ugyanakkor megmaradtak volna a megyei önkormányzatok is. Az RMDSZ akkor népszavazás-kezdeményezésekkel tiltakozott a régiósítási tervek ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?