Ezzel gyanúsítja a DNA Antal Árpádot

Közpénzekből visszafizetendő hitel nem rendeltetésszerű felhasználásával gyanúsítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a sepsiszentgyörgyi polgármestert. Az ügyészek szerint az Antal Árpád elleni eljárás kiterjed a Tractebel Engineering Rt-re is, amely kapcsán bűnrészesség gyanúja merült fel.

A sepsiszentgyörgyi városháza 2009 október 26-án hagyta jóvá egy 12 millió eurós hitel felvételét az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), a döntés szerint a hitelt tíz éves időtartam alatt törlesztik. Az összeget a város korszerűsítési munkálataira fordítják, mint utak és járdák javítása, a közvilágítás korszerűsítése, parkolók és bicikli utak építése. A városháza és a BERD közötti hitelszerződést 2010 november 3-án kötötték meg.

Az Antal Árpád elleni eljárást összefoglaló ügyészségi közlemény azt állítja: a városvezető mindent megtett annak érdekében, hogy a városi infrastruktúra korszerűsítéséhez szükséges közbeszerzés dokumentációját a Tractebel Engineering Rt állítsa össze. Ez a részvénytársaság ugyanakkor a pályázati kiírásba olyan feltételeket szabott meg, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy egy – három cégből álló – konzorcium nyerje meg a versenytárgyalás.

A nyertes vállalkozások támogatása érdekében –  a tanácsadó céggel egyetértésben – Antal Árpád megváltoztatta egy 4,25 millió eurós összeg rendeltetését, amivel 549 312 eurós kárt okozott a helyi költségvetésnek.

A városvezető a helyi tanács és a pénzügyminisztérium tudta nélkül csökkentette az elnyert összegből elvégzendő munkálatok számát.  „A törvénytelen döntés következtében Antal Árpád a közbeszerzésen nyertes cégcsoporttal kötött szerződésben megszabta, hogy karbantartási munkákra szánt 3,65 millió eurót karbantartási munkákra különítsenek el, 341 967 eurót tervezésre irányítsanak át, 250 ezer eurót pedig a vitás kérdések megoldására és egyéb sürgős munkálatokra használjanak fel” – állítja a DNA közleménye.

Az ügyészség azonban azt állítja: a karbantartási vagy tervezési szolgáltatásokkal járó költségeket nem lenne szabad ezen hitelből fizetni, a vitatott kérdésekhez szükséges összegek a munkavégzőre hárulnak, a sürgős munkálatok árát pedig a városi költségvetés kell állni.

A közlemény hibaként rója fel, hogy ezeket a módosításokat a sepsiszentgyörgyi tanács nem hagyta jóvá, ugyanakkor a pénzügyminisztérium illetékes bizottsága sem tudott róla. Az ügyészek azt is kifogásolják, hogy a Tractebel Engineering javaslatára a városháza 1,7 millió eurós előleget fizetett a versenytárgyaláson nyertes cégcsoportnak.

Antal Árpádot szerdáról csütörtökre virradó éjszaka hallgatták ki Bukarestben, amit követően a városvezető szabadon távozhatott, azonban 60 napra bírósági felügyelet alá került. Ez idő alatt nem gyakorolhatja polgármesteri jogkörét.

Kapcsolódók

Kimaradt?