Kovács Péter: nincs veszélyben az előválasztás Székelyudvarhelyen

Az RMDSZ országos ügyvezető elnöke szerint a városi szervezet bojkottja nem zavarja meg az előválasztás megszervezését Székelyudvarhelyen. Kovács Péter nem érti Bunta Levente polgármester, helyi RMDSZ-elnök magatartását.

Egy pillanatig sem került veszélybe az előválasztás Székelyudvarhelyen azáltal, hogy Bunta Leventéék bojkottálni készülnek a megmérettetést – jelentette ki hétfőn a Maszolnak Kovács Péter arról, hogy a városi szervezet a hét végén úgy döntött: az elnökség tagjai nem adják le a jelölési iratcsomóikat, mert az udvarhelyszéki szervezet határozata szerint az előválasztáson nem RMDSZ-tagok is részt vehetnek.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, a bojkott abban merül ki, hogy egyik vagy másik politikus nem jelenik meg az előválasztáson. A szervezési kérdéseket kézben tartja az Udvarhelyszéki RMDSZ, és az előválasztás az összes vonatkozó szabályzati előírásnak és határozatnak megfelelően zajlik – szögezte le.

Kovács Péter kifejtette, nem érti Bunta Levente polgármester magatartását az előválasztás kérdésében. „Egyértelmű volt az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy az újratervezés, a nyitás és a közösséghez való fordulás jegyében kell lebonyolítanunk a jelöltállítást Erdélyben. Nem tudom megmagyarázni magamnak, hogy miért nem akar megméretkezni, miért nem áll a székelyudvarhelyi lakosok elé. Azt látom, hogy az egyik oldalon ott áll Arros Orsolya, aki azt mondja, hogy lendületet akar adni a városnak, és dolgozik a választási programján, a másik oldalon pedig egy szabályzatok mögé bújó Bunta Leventét látok” – fogalmazott a politkus.

Kovács Péter azzal sem ért egyet, hogy a városi szervezet múlt heti küldöttgyűléséről Bunta Levente kizavarta a sajtót (lásd az uh.ro lenti videóját). „Az RMDSZ-es politikusoknak nem egymásnak kell beszámolniuk az eredményekről. A lakosságot kell tájékoztatni a tevékenységünkről, ha közvetlenül nem lehet, akkor a médián keresztül” – szögezte le.

Az ügyvezető elnök emlékeztetett arra is, hogy a székelyudvarhelyi RMDSZ-szervezetnek mindössze 150 tagja van. Ha ezt a számot az előválasztásig feltornásszák a háromszorosára, szerinte akkor is messze elmarad attól, hogy több ezer embernek – elvileg minden szavazókorú székelyudvarhelyinek – beleszólást biztosítsanak az RMDSZ jelöltállítási folyamatába.

Arra a felvetésünkre, hogy korábban Bunta Levente bírósággal fenyegetőzött, ha nem a szája íze szerint tartják az előválasztást, Kovács Péter kijelentette, reméli, hogy nem jutnak el odáig. „A polgármester ahhoz a román igazsságszolgáltatáshoz fordulna, amely sorozatosan levéteti a Községháza feliratot a magyar településeken, amely visszaállamosította a Székely Mikó Kollégiumot, vagy amelyik nem teszi ki a kétnyelvű utcanév-táblákat Marosvásárhelyen” – jegyezte meg a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?