Bűnvádi eljárás indult a volt legfőbb ügyész ellen

Hivatali visszaélés gyanújával bűnvádi eljárást indítottak a korrupcióellenes ügyészek a múlt héten lemondott legfőbb ügyész ellen. Tiberiu Nițut kedden gyanúsítottként kihallgatták. Ő az első romániai legfőbb ügyész, aki ellen bűnvádi eljárást indítanak.

A DNA szerint Tiberiu Nițu jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről, mert a közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár konvoj, a miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, a legfőbb ügyészt pedig a törvény nem említi. Nițu autójának tavaly átlagosan napi két alkalommal nyitottak utat a rendőrök egy, a belügyminisztériummal 2014-ben kötött megállapodás alapján.

A mintegy 30 perces kihallgatása után a volt legfőbb ügyész azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a 2014-es megállapodást a belügyminisztérium kezdeményezte. Hangsúlyozta, hogy a „tisztsége súlyának megfelelő” rendőri védelemben részesült a mandátuma alatt.

A legfőbb ügyészt Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfőhelyettes "rántotta magával", aki ellen két hete kezdeményezett bűnvádi eljárást hivatali visszaélés gyanújával a DNA. Oprea - aki háromszor gyakrabban száguldozott konvojjal, mint az államfő - akkor került a hazai sajtó célkeresztjébe, amikor tavaly októberben a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett.

A DNA ügyészei az Oprea-ügyen kiadott múlt heti közleményükben nem közölték, hogy hivatali felettesük, Tiberiu Nițu ellen indítottak-e bűnvádi eljárást vagy sem, de megjegyezték: visszaélésnek tartják, hogy a belügyminiszter közlekedési rendőröket rendelt a legfőbb ügyész mellé. Nițu azóta több ízben jelezte: ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül mégis bejelentette lemondását, mivel - az egyre hangosabb médiabotrány közepette - maga is tarthatatlannak érezte, hogy az igazságszolgáltatás egyik kulcsintézményének hitelét a törvénytelenség gyanúja ássa alá.

Nițunak májusban járt volna le hároméves legfőbb ügyészi mandátuma. Utódját az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?