Udvarhelyszéki RMDSZ: hiába gondolta meg magát Bunta Levente

Az Udvarhelyszéki RMDSZ nem másítja meg a korábbi határozatát: Székelyudvarhelyen az RMDSZ polgármesterjelöltjéről a városlakók döntenek március 13-án, előzetes regisztrációhoz kötött előválasztáson.

Ezt a területi szervezet ügyvezető elnöke, Bíró Barna Botond közölte a Székelyudvarhely polgármesteréhez intézett csütörtöki nyílt levelében. A politikus arra reagált, hogy Bunta Levente – aki egyben a városi RMDSZ elnöke is – meggondolta magát, és már nem ért egyet az előválasztás megszervezésével.

Bíró Barna Botond emlékeztette a polgármestert: a Székelyudvarhelyi RMDSZ szervezete volt a legelső a térségben, amelyik jelezte az általa preferált jelöltállítási módozatot még november 18-án, amit még egyszer nyomatékosítás gyanánt megerősítettek december 14-én. Mindkét átiratban jelezték: „… a városi elnökség döntése alapján, a legdemokratikusabb módozat szerint, urnás előválasztás által kíván dönteni…”

Ezt a kérést január 20-án jóváhagyta az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöksége, amely abban is a városi szervezet segítségére volt, hogy időben megteremtette az előzetes regisztráció online és offline alapjait – olvasható a nyílt levélben. Bíró arra is emlékezteti Buntát, hogy a regisztráció kötelezővé tételéről még tavaly december 16-án döntött a területi szervezet választmánya.

Bunta Leventét a Maszol korábban többször is megrpóbálta szóra bírni az ügyben, sikertelenül. A polgármester arra kért, hogy írásban küldjük el a kérdéseinket. Ezt szerdán reggel megtettük, de a válaszai még nem érkeztek meg.

„A választmányi ülés előtt Ön kérte, és meg is kapta a napirendi pontok anyagát. Tehát végigolvashatta a határozattervezetet. Akkor nem emelt kifogást ellene. Pedig az Önök döntése az előválasztással kapcsolatosan már korábban megszületett. Ha kifogásai voltak az előkészített anyaggal kapcsolatosan, miért nem jelent meg egyetlen olyan fórumon sem, ahol ezekről döntések születtek? Miért nem emelt ezek ellen kifogást a városi szervezet három hónap alatt egyetlen alkalommal sem?” – fogalmaz az ügyvezető elnök.

Bíró szerint a fentiek után „enyhén szólva is meglepő”, hogy Bunta a városi küldöttgyűlés összehívásával meg akarja másítani saját korábbi döntését, mindezt pedig a helyi szervezeti autonómia korlátozásával indokolja. „Az utóbbi időben az Ön állításai és az igazság között egyre kevesebb a metszéspont” – állapítja meg a nyílt levél aláírója.

A területi ügyvezető elnök végezetül azt javasolja a polgármesternek, vegyen részt a megmérettetésen, ne féljen az emberek véleményétől. „Kérem Önt, hogy megnyilvánulásaiban törekedjen a normalitást és a fair playt megőrizni, és tiszteletben tartva az RMDSZ szabályzatait építeni és ne rombolni ezt a közösséget” – zárul a levél.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?