A háromszéki városokban a jelenlegi polgármestereket szeretnék vissza

A háromszéki magyar többségű városok lakóinak többsége elégedett a jelenlegi polgármesterek tevékenységével és azzal, ahogyan az elmúlt években fejlődött településük - derült ki a háromszéki RMDSZ által megrendelt felmérésből.

Az elmúlt év novembere és decembere során összesen 10 219 sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai és baróti személy mondott véleményt a helyi közigazgatásról.

A Barna Gergő és Kiss Tamás szociológusok, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester által ismertetett konzultáció eredményei szerint a megkérdezettek közül abszolút többségben vannak, akik szerint az elmúlt 3 évben pozitív változáson ment át a településük fejlődése, ezt leginkább Sepsiszentgyörgyön látja így a majdnem 6 ezer megkérdezett.

A felmérés szerint a megkérdezett sepsiszentgyörgyiek 84 százaléka elégedett Antal Árpád polgármester tevékenységével. Ugyanakkor 62 százalékuk meg van elégedve a helyi tanáccsal. Az RMDSZ-es tanácstagokkal 45 százalék elégedett, az MPP-s tanácstaggal a megkérdezettek 22 százaléka, az EMNP-s tanácstagokkal pedig 21 százalékuk van megelégedve.

Baróton, Kovásznán és Kézdivásárhelyen is hasonló a helyzet

A felmérés során megkérdezett 1149 baróti lakos 73 százaléka nyilatkozott elismerően Lázár Kiss Barna polgármesterről, míg az erdővidéki város önkormányzatának tevékenységét 55 százaléknyian értékelték pozitívan. A baróti tanács RMDSZ frakciójának munkáját a megkérdezettek 51 százaléka ítélte elismerően, ezzel szemben az MPP-s tanácstagokkal 15 százaléknyian-, az EMNP tanácstagokkal pedig 16 százaléknyian voltak elégedettek.

Kovászna városban a konzultáció során 867 személyt kérdeztek meg, és itt volt a legkiegyenlítettebb a polgárok elégedettsége a polgármester illetve a helyi tanács tevékenységével. Thiesz János polgármester és az önkormányzat munkáját a fürdőváros lakóinak egyformán 60 százaléknyian értékelték pozitívan, illetve az RMDSZ frakció tevékenységével is 52 százalék volt megelégedve.

Kézdivásárhelyen 2322 lakos véleményét kérték ki, akik úgy nyilatkoztak, hogy Bokor Tibor polgármester tevékenységével  57 százaléknyian vannak megelégedve, a céhes város önkormányzatának tevékenységét 47 százaléknyian értékelték pozitívan. A kézdivásárhelyi tanács RMDSZ frakciójának tevékenységével a lakosság 38 százaléka elégedett, az MPP-s tanácstagokkal 19 százalék-, míg az EMNP-s tanácstagokkal 20 százalék.

Új jelölt a láthatáron?

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke, a Kovászna megyei tanács vezetője rámutatott, hogy a közelgő önkormányzati választásokon a négy magyar többségű városból háromban a jelenlegi RMDSZ-es polgármester indul egy újabb mandátumért, azonban nem nevezte meg azt a várost, ahol új jelöltet állítanak.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyiek körében magas népszerűségnek örvendő Antal Árpád polgármester még nem döntött arról, hogy indul-e egy harmadik polgármesteri mandátumért. Korábban lapunk érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy legkésőbb március közepéig bejelenti döntését.

Ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem akar sem megyei tanácselnök, sem parlamenti képviselő lenni, ezért arról fog dönteni, hogy maradjon a közéletben, vagy pedig teljesen visszavonuljon onnan. Hozzátette, ha úgy dönt, hogy marad a közéletben, akkor Sepsiszentgyörgy polgármestereként szeretne tovább tevékenykedni, mert szereti ezt a munkát, viszont ha másként dönt, akkor teljesen visszavonulna a közéletből.

Kapcsolódók

Kimaradt?