CURS-felmérés: mennyi az EMNP 1 százaléka?

A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kényelmes, de nem alkotmánymódosító többséggel, a szavazatok 57 százalékával nyerheti meg a december 9-i parlamenti választásokat - derült ki a CURS közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelynek egyik érdekessége, hogy méri az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) támogatottságát is.valasztas2

A CURS adatai azt valószínűsítik, hogy az USL nem szerzi meg a parlamenti helyek kétharmadát, ami lehetővé tenné számára, hogy más politikai alakulatok támogatása nélkül módosítsa az alkotmányt.    Az ellenzéki Igaz Románia Szövetségre (ARD) a megkérdezettek 17 százaléka adná voksát, a harmadik helyre pedig a populista Dan Diaconescu Néppártot (PPDD) várják a voksok 15 százalékával.

A felmérés szerint az RMDSZ a szavazatok öt százalékára, míg az EMNP a voksok egy százalékára számíthat.

A közszolgálati televízió által megrendelt közvélemény-kutatás során a kérdezőbiztosok csaknem ötezer felnőtt állampolgárt kerestek fel a lakásán november 27. és december 2. között. A felmérés eredményeinek hibahatára plusz-mínusz 1,4 százalék.

Kiss: az EMNP nem éri el az 1 százalékot

Kiss Tamás szociológus a maszol.ro-nak kedden elmondta, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a két magyar politikai szervezetre vonatkozó CURS-adatokról. „Logikusnak tűnik, hogy az RMDSZ viszi el a magyar szavazatok 80 százalékát, a felmérés adatai azonban ettől függetlenül nem jelentenek semmi” – jelentette ki.

A szakember arra hivatkozott, bármilyen nagy is az országos minta, a romániai magyarságra nézve nem reprezentatív. „Esetleges, hogy mely magyarok lakta települések estek bele az országos mintába” – magyarázta.

Kiss szerint az RMDSZ CURS által mért öt százaléka a választásokon lehet 5,5 vagy 6 százalék, de ugyanúgy lehet 4,5 százalék is. Arra a felvetésünkre, hogy az EMNP 1 százaléka nem jelenthet-e valójában ennél is nagyobb támogatottságot, a szociológus nemmel válaszolt. „Szerintem a néppártnak tulajdonított 1 százalék is sok” – fogalmazott.

Kimaradt?