Két felmérés szerint is hatvan százalék fölött az USL

Két közvélemény-kutató cég is hatvan százalék fölötti győzelmet jósol a Szociál-Liberális Szövetségnek (USL) a december 9-i parlamenti választásokon. A CCSB szerint az USL támogatottsága 62, a CSCI szerint 61 százalékos. A felméréseket vasárnap este ismertette az Antena3 hírtelevízió.

A CCSB szerint az Igaz Romániáért Szövetség (ARD) a szavazatok 17, a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) 10, az RMDSZ 5 százalékát kapja. A CSCI adatai a pártpreferenciák megoszlásáról: ARD 19, PPDD 12, RMDSZ 5 százalék.usl

Az adatok hitelességét kétségbe vonja, hogy egyik közvélemény-kutató sem tájékoztatott a minta nagyságáról, a felmérés elvégzésének dátumáról és a hibaküszöbről. Emellett a CCSB és a CSCI arról ismert, hogy rendszerint az USL-nek kedvező pártpreferencia-adatokat közöl.

Ráadásul a CCSB igazgatója, Mirel Palada maga is kétségbe vonja cége felmérésének hitelességét. Az Antena3 stúdiójában arról beszélt, hogy a felmérés alanyai hajlamosak a győztesnek jósolt politikai szervezetet megjelölni a pártpreferenciára vonatkozó kérdésre adott válaszukban. „Mivel az USL elő helyen áll a közvélemény-kutatásokban, a kérdezettek sokszor az állítják, az USL-re szavaznak majd a választásokon, pedig vagy nem is áll szándékukban szavazni, vagy más pártra készülnek ütni a pecsétet" – magyarázta Palada.Mirel-Palada

A szakember 48 százalékos részvételt jósol a december 9-i választásokra. Szerinte ekkora részvétel mellett a pártok támogatottsága a következőképpen oszlik majd meg: USL 57, ARD 21, PPDD 10, RMDSZ 5 százalék.

A mandátumeloszlásról úgy vélekedett: az USL a parlamenti helyek 61, az ARD 20, a PPDD 10, az RMDSZ pedig 5-6 százalékára számíthat. „Minél kisebb lesz a részvétel a választásokon, annál jobbak lesznek az ellenzék eredményei" – mondta a CCSB igazgatója.

Kimaradt?