Román trikolórral takarták le a Székelyföld-táblát

Hatalmas román trikolórral takarták le a román nemzeti ünnepen Sepsiszentgyörgyön azt a „SIC – Terra Siculorum” feliratú táblát, amelyet korábban a Kovászna megye és a város magyar vezetői helyeztek el a prefektúra épület elé. A magyar elöljárók a táblával kívánták figyelmeztetni a prefektust: fejezze be a székely zászló ellen indított hadjáratát.

A sepsiszentgyörgyi december elsejei rendezvényeken több száz személy vett rész. A tömeg trikolórokat lengetett és hazafias dalokat énekelt. Mihai Viteazul szobra előtt Codrin Munteanu prefektus mondott beszédet. A kormány megbízottja kitért arra is, hogy szerinte Románia a kisebbségi kérdés rendezésének európai modellje.   szzalszlo

A tömeg éljenezve fogadta a díszszemlén felvonuló katonákat, csendőröket és tűzoltókat. A díszszemle után hazafias versek hangzottak el, majd néptáncegyüttesek léptek fel.

Az RMDSZ megyei és helyi vezetői idén sem vettek részt a december elsejei rendezvényeken. Antal Árpád polgármester korábban jelezte, addig nem vesz részt ezen az ünnepségen, míg a román állam nem teljesíti a magyar közösségnek tett 1918. december elsejei ígéreteitt, vagy pedig nem határoznak arról, hogy más napra teszik Románia nemzeti ünnepét.

Kimaradt?