Tízezer lejre bírságolták Sepsiszentgyörgy polgármesterét

Tízezer lejre bírságolta meg a sepsiszentgyörgyi polgármestert a háromszéki prefektúra. Sebastian Cucu kormánymegbízott azért büntette meg Antal Árpádot, mert a háromszéki megyeszékhelyen nem sikerült megoldani az ingatlanrestitúciót a 2001/10-es földtörvény alapján.

A prefektus szerint a föld-visszaszolgáltatások rendezésének határideje 2015 január 1-e volt, de év végén Sepsiszentgyörgyön még mindig van 470 rendezetlen restitúciós ügy.

Antal Árpád polgármester azonnal megfellebbezte a prefektúra büntetését. A sepsiszentgyörgyi elöljáró a sajtónak elmondta: a perbe fogják vonni a kormányt is, hiszen a visszaszolgáltatások elakadásának oka az, hogy az állam nem biztosítja az ehhez szükséges feltételeket. Hozzátette: magát is bosszantja, hogy nem halad megfelelően a 10-es törvény szerinti visszaigénylések lezárása, de emlékeztetett, hogy a kormány 2010-től létszámstopot rendelt el az önkormányzatoknál, nem tudtak munkatársakat alkalmazni, és jogászok mentek el.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat jegyzője, Kulcsár Tünde korábban azt mondta: a legtöbb megoldatlan ügyet kárpótlásra kell javasolniuk. A gond az, hogy vaskos dokumentációt kell ehhez összeállítani, és a helyi visszaszolgáltatási bizottság egyetlen jogásszal dolgozik, ezért lassú az ügyintézés. Antal Árpád polgármester a tízezer lejes büntetés kapcsán kifejtette: a prefektus a zászló miatt nem tudta megbüntetni őt, ezért megtette a visszaszolgáltatások miatt.

Harmincezer hektár erdő

Mint arról beszámoltunk, Sebastian Cucu prefektus október elején az év végéig adott haladékot a háromszéki polgármesteri hivataloknak, hogy befejezzék azokat a visszaszolgáltatásokat, amelyeket az elmúlt 25 éveben nem tudtak lezárni. Kovászna megye prefektusa akkor úgy nyilatkozott: nem szándéka a büntetés, de szeretnék látni, hogy a helyi földosztó bizottságok végre elkezdenek dolgozni. A prefektus ugyanakkor elismerte, hogy a legbonyolultabb ügyek maradtak rendezetlenül és a polgármesteri hivatalok személyzethiánnyal küzdenek.

Korábbi tájékoztatása szerint Kovászna megyében még 12.700 visszaigénylési kérés vár rendezésre, összesen 30 000 hektár erdőt és 48 000 hektár mezőgazdasági területet igényelnek még vissza. Sebastian Cucu összesítése szerint az elmúlt 25 évben Háromszéken az érvényben lévő visszaszolgáltatási törvények alapján mintegy 139 000 hektárnyi mezőgazdasági terület és 140.000 hektár erdő visszaszolgáltatásáról döntöttek, és történt meg a birtokba helyezés, a birtoklevelek vagy átadási jegyzőkönyvek kiállítása. 

Kapcsolódók

Kimaradt?