Hivatalos: különnyugdíjat kapnak a képviselők és a szenátorok

Kihirdette szerdán az államfő a honatyák különnyugdíjáról szóló törvényt.

A jogszabály a parlamenti mandátumuk idejével arányos juttatásra jogosítja fel - a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után - a honatyákat, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. A pótlék három teljes mandátum, vagyis 12 év parlamenti tevékenység felett már nem növekszik: a legnagyobb parlamenti nyugdíj-kiegészítés így mintegy 4600 lej, egy mandátum után 1500 lej lehet.

A törvény valamelyest változott, miután az államfő visszaküldte a parlamentnek megfontolásra. E szerint ha a honatya eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor az illetményt csak akkor kapja meg, ha véget ért a mandátuma (tehát nem kaphat egyszerre nyugdíjat és fizetést is). Ha egy nyugdíjas korú politikust újraválasztanak, az illetmény kifizetését mandátuma végéig felfüggesztik. A különnyugdíj nem jár a korábban jogerősen elítélt honatyáknak.

Korábban a civil szervezetek egy része tiltakozott a törvény ellen, mert szerintük privilégiumokat biztosít a honatyáknak. A jogszabályt a diszkriminációellenes tanácshoz küldték véleményezésre. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem szavazta meg a törvényt. Bejelentették, hogy alkotmányossági óvást nyújtanak be ellene.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?