Orbán nem hajlandó „Romániát csinálni Magyarországból”

Semmifajta korrupciót nem tűrök el – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva. 

A kormányfő Vona Gábor Jobbik-frakcióvezető kérdésére azt mondta: nem javasolja a magyar politikai életnek, az Országgyűlésnek, hogy átvegye az ügyészség vagy a rendőrség feladatait. „Nem vagyok hajlandó Romániát csinálni Magyarországból” – fogalmazott Orbán Viktor, majd ezt úgy magyarázta: nem hajlandó arra, hogy rendkívüli eljárásokban elvonják a bűnüldöző államhatalmi szervek jogköreit.

A miniszterelnök ezt arra reagálva közölte, hogy Vona Gábor azt javasolta, állítsanak fel két vizsgálóbizottságot: egyiket a Jobbik orosz kapcsolatainak, támogatásának, a másikat a Fideszhez kötődő emberek gazdagodásának vizsgálatára.

Miért van az, hogy az ön környezetében lévő emberek hihetetlen módon gazdagodtak az elmúlt években? – kérdezte a Jobbik elnök, példaként Habony Árpádot, Mészáros Lőrincet, Andy Vajnát említve. 

A Jobbiknak fontos a függetlenség

Vona Gábor kijelentette: a Jobbik soha semmilyen országtól, Oroszországtól sem kapott anyagi támogatást és nem is fog. A Jobbik számára a függetlenség megőrzése az egyik legfontosabb alapérték - jelentette ki.

Orbán Viktor azt mondta, megnézte az ország leggazdagabb embereiről készült nyilvános rangsorokat, és az első tíz között nem talált fideszest, pedig tizedik éve kormányozzák az országot. „Ennek fényében az ön vádját nevetségesnek tartom, és javaslom akkor beszéljünk erről komolyan, ha az első tízben már legalább öt fideszes lesz. Attól tartok ez nem holnap lesz” – mondta a kormányfő. Szerinte a Jobbik tele van bűnözőkkel, egy kitartott párt, ezért azt javasolja nekik, hogy álljanak a nyilvánosság elé és ezt fedjék fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?