Megkezdődött a büdzsé vitája – mit mond a tervezetről az RMDSZ?

Pénteken elkezdődött a jövő évi költségvetés vitája a parlamentben. Erdei-Dolóczki Istvánt, a képviselőház pénzügyi bizottságának RMDSZ-es tagját kérdeztük a tervezetről.

A pénzügyi bizottságban pénteken elkezdték a jövő évi költségvetés tervezetének vitáját. Milyennek tűnik „első ránézésre” a törvény?

Vegyes érzelmeket kelt bennem. A bizottságban próbáljuk megvizsgálni, hogy mi változott az előző évekhez képest, hogy mi pozitívum, és mi az, amit kifogásolhatunk, de a puding próbája az evés. Én hiszek a parlamentarizmusban, ezért furcsa érzés számomra, hogy várhatóan az elmúlt évekhez hasonlóan idén a parlament az egykori nagy nemzetgyűléshez hasonlóan, egyhangúlag fogja megszavazni a költségvetést.

Melyek a pozitívumok és negatívumok a tervezetben?

Induljunk ki általános adatokból: a nemzeti össztermékhez viszonyítva Románia a 28 európai tagállam közül a legkisebb bevétellel rendelkezik, a kiadások tekintetében is utolsók vagyunk – ilyen körülmények között pedig az állam által nyújtott szolgáltatások is nyilvánvalóan ezen a szinten vannak. Ismerjük el azt is, hogy az adóterhek – az állampolgárok benyomásai ellenére – is alacsonyak, Románia pedig természetesen csak azt tudja elosztani, amit be tud az adózás révén gyűjteni.

A tervezetről politikai álláspontot még nem alakított ki az RMDSZ, mi pénzügyisek foglalkozunk a kérdéssel. Üdvözöljük azt, hogy az önkormányzatok költségvetésének kiegyensúlyozására fordított pénzösszegek elosztása esetében visszatérünk a 2015-öt megelőző rendszerhez, az idei módszer ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A terv az volt, hogy valamennyi önkormányzat megkapja a működését biztosító összeget, és azon felül fejlesztésre szánt pénzt. Bár az elképzelés jó volt, nagy hibát követtek el azzal, hogy minden községet, várost vagy megyét egyformán kezeltek. Nem mindegy ugyanis, hogy az egy településből álló kétezer lakosú község vagy a 7-8 faluból álló község kapja meg ugyanazt a pénzt – ez utóbbiban hét vagy nyolc óvoda, iskola van például.

Kelemen Hunor a költségvetés elfogadását javasolja az RMDSZ-es képviselőknek. A szövetségi elnök szerint a költségvetési tervezet minden hiányosság és esetleges később felmerülő probléma ellenére jó, figyelembe véve, hogy alig egy hónappal az új kormány beiktatása után készült el. „Néhány nem túlságosan jelentős módosítási javaslatot tettünk, döntést pedig valószínűleg hétfőn hozunk, nem szeretném, hogy a szakbizottságok és a költségvetési bizottság vitái előtt dőlne el a kérdés” – idézte a Mediafax Kelemen Hunort. Újságírói kérdésre azt is elmondta, számukra a nagy infrastrukturális befektetések, a kerülőutak kérdése kiemelt, de az oktatás terén is vannak elképzeléseik: a tavaly már javasolt nagyváradi pedagógusképző finanszírozását tartják fontosnak.

Milyen módosító javaslatokat dolgoztak ki?

RMDSZ-es munkatársaimmal megállapodtunk a módosító javaslatokban, ezeknek a száma nem fogja meghaladni meg az ötvenet. Nem az a szándékunk, hogy megakadályozzuk a bizottság munkáját, hanem hogy javítsunk a helyzeten, de persze minden képviselő és szenátor kolléga azt a régiót igyekszik képviselni, ahonnan a mandátumát kapta. Ezen túl a kerülőutak megvalósításától elkezdve bármiről lehet szó, de nincs felhatalmazásom a felsorolásukra. A mai nap még teszünk le javaslatokat, a következő napokban részletesebben beszélhetünk ezekről.

Mit szól ahhoz, hogy a Költségvetési Tanács a földbe döngölte a tervezetet?

Ez a dolguk. Ha azonban ez a parlament képes volt két nap alatt kormányt adni Romániának, akkor szerintem meg fogja adni ezt a költségvetést is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?