Hatáskör-megnyirbálásra panaszkodik a CNA öt tagja

Az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamenthez készül fordulni az Országos Audiovizális Tanács (CNA) öt tagja, mert szerintük a testület hatáskörét durván megnyirbálta az audiovizuális törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet.

Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valeriu Deaca és Valentin Jucan erről szerdai bukaresti sajtótájékoztatóján számolt be. Szerintük a sürgősségi rendeletet nem véletlenül időzítette a választási kampány idejére a kormány, a módosításokat a jelenlegi politikai hatalmat támogató Intact sajtótröszt tulajdonosa, Dan Voiculescu „ihlette".cna

A CNA alelnöke, Ioan Onisei elsősorban azt kifogásolta, hogy rendelet eltörölte a testület által kiszabott bírságok azonnali befizetésének kötelezettségét, ezeket a médiavállalatok megfellebbezhetik és így a büntetést csak a jogerős végzés után kell befizetniük, amennyiben a bíróság megerősítette a CNA döntését. „A perek általában egy évig tartanak. Addig pedig megbírságolt tévéadó vígan megszegheti az audiovizuális törvényt" – magyarázta.

„Az Antena3 hírtelevízió álma teljesült a módosítás révén" – jelentette ki az Intact tulajdonában lévő adóra utalva Narcisa Iorga.

A CNA RMDSZ által delegált tagja, Turós Loránd a maszol.ro kérdésére elmondta: nem kívánja kommentálni a sürgősségi rendeletet, mert betegszabadságát tölti, csupán a sajtóból értesült a törvény módosításáról.

Kimaradt?