Százharmincöt éves a román-amerikai diplomáciai kapcsolat


-A A+Kiállítás nyílt Marosvásárhelyen a Kultúrpalota előcsarnokában a román–amerikai diplomáciai kapcsolatok 135-ik évfordulója alkalmából.

A Maros megyei könyvtár, a Külügyminisztérium, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége és a Román Nemzeti Könyvtár szervezésében 12 pannót állítottak ki azoknak a fontos iratoknak, fényképeknek a másolatával, amelyek a 135 éves kapcsolat történetét dokumentálják a kezdetektől. Például Nicolae Iorga 1930-as New York-i látogatása, vagy Mária román királyné 1939-es, szintén New Yorkban tett látogatása, illetve a közelmúlt olyan eseményei is megelevenednek, mint a Deveseluban megépített központ a kétoldalú, román-amerikai egyezmény alapján.

A kiállítás látogatói megtekinthetik az amerikai függetlenségi nyilatkozat egyik hiteles, John Binns által 1819-ben készített másolatát is, amelyet a Teleki-Bolyai Könyvtárban őriznek.

A gyűjteményt Craiován, Nagybányán, Kolozsvárt és Bacăuban is kiállították, mielőtt Marosvásárhelyre, az utolsó helyszínre hozták volna, ahol december 6-ig lesz látogatható. 

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X