Újabb bűnvádi per indult Csibi Barna ellen Romániában

Idegengyűlöletre való felbujtásért és revizionista eszmék terjesztéséért bíróság elé állította szerdán az ügyészség Csibi Barnát. A csíkszeredai férfinak ez már a második bűnvádi pere.

Az ügyészség szerdai közleménye szerint a jelenleg Kárpátalján élő Csibi Barna 2014 júniusában Nagy-Magyarország térképét ábrázoló feliratos pólókat árult. A vádhatóság álláspontja szerint a pólók feliratai (mint például: "Jobbik magyarországért mozgalom", "A magyar föld nem eladó!", "Igazságot Magyarországnak!", "Nem adjuk fel soha!", "Adjátok vissza a helyeimet!") a térképpel együtt idegengyűlöletre, Románia határainak az átrajzolására uszít, és sérti a román alkotmány első cikkelyét, mely szerint Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam.

Csibi Barna neve azzal vált országosan ismertté, hogy 2011 márciusában köztéren felakasztott egy Avram Iancut jelképező szalmabábut. A Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alapítója videót is készítette a „kivégzésről”, amelyet feltöltött a YouTube-ra.

Csibi Barna ellen októberben indult egy másik bűnvádi per rasszista, fasiszta és idegengyűlölő nézetek terjesztése miatt. A vádirat szerint 2009 októbere és 2011 áprilisa között a blogján és más internetes portálokon folytatott „fasiszta és rasszista propagandát”, illetve közölt olyan idegengyűlölő írásokat, amelyet célpontjai román történelmi személyiségek voltak.

Csibi Barna már több mint két éve Kárpátaljára költözött és a „Ruszin Kárpátalja Köztársaságban” élő magyarok jogaiért küzd. Aktívan ír a blogjára, és időnként felbukkan Magyarországon is. Legutóbb idén nyáron Nyíregyházán hallatott magáról, ahol egy általa szervezett tüntetésen nyilvánosan összetépett egy román zászlót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?