Pénteken hirdetnek ítéletet Ráduly és Szőke bírósági felügyeletéről

Szőke Domokos tisztségéből felfüggesztett csíkszeredai alpolgármester és Ráduly Róbert Kálmán volt polgármester előzetes szakaszban lévő büntetőperének újabb tárgyalását tartották csütörtökön a Hargita Megyei Törvényszéken.

A félórás, zárt ülésen, ügyvédjeik kíséretében mindkét érintett jelen volt. Mint kijövetelkor jelezték: csak pénteken hirdetnek ítéletet arról is, hogy meghosszabbítják-e újabb 60 nappal a bírósági felügyeletüket, illetve eldönthetik, hogy megkezdik-e érdemben ellenük indított büntetőper tárgyalását.

A csütörtöki tárgyalást megelőzően, szerdán Szőke Domokos jelen volt a marosvásárhelyi táblabíróságon, ahol számára kedvezőtlen döntés született: felülbírálták a Hargita Megyei Törvényszéknek azt a korábbi ítéletét, hogy az alpolgármester városi tanácsosi minőségében részt vehet a csíkszeredai tanácsüléseken, illetve szakbizottsági üléseken, azzal a feltétellel, hogy bármilyen formában tilos kommunikálnia Antal Attila megbízott polgármesterrel, és az ügyében tanúként érintett további négy városházi alkalmazottal.

Szőke Domokos ügyvédje, Szász Ferenc szerint a marosvásárhelyi döntés ellenére nem állítható, hogy védence nem mehet tanácsülésekre: jog szerint, nincsen eltiltva a tanácsüléseken való részvételtől, viszont be kell tartania a korlátozásban érintett 5 személlyel való találkozást. Tehát gyakorolhatja tanácsosi hatáskörét, ha az ülésen nincs jelen Antal Attila megbízott polgármester, s a négy érintett városházi dolgozó sem keresztezi útját az ülésteremig.

Csíkszereda pénzeket veszít

A tárgyalóteremből való kilépésekor Ráduly Róbert Kálmán volt polgármester a folyósón várakozó sajtósoknak nehezményezte, hogy míg a székelyföldi városvezetők a törvényszékekre járva töltik el idejüket, fontos beruházások elakadását sínylik meg a városok.

Mint távozóban utalt rá, Csíkszereda is jelentős pénzeket fog veszíteni, mert, például, nagy elmaradások vannak a város tömbházszigetelési pályázata kivitelezésében. Mint hangoztatta, a sajtónak ezekkel a következményekkel jóval többet kellene foglalkoznia.

Kapcsolódók

Kimaradt?