Totális háború az államfő és a kormányfő között

Langyosnak induló, számadatokkal terhelt sajtónyilatkozata végén élesen bírálta az államfő hétfőn este a kormánypártok vezetőit. Traian Băsescu hazugnak nevezte Victor Ponta kormányfőt és kifigurázta Crin Antonescu házelnököt.

Az államfő a múlt hét végi EU-csúcsról számolt be a közvéleménynek, és azt ecsetelte, hogy Románia előnyös helyzetből vág neki az uniós költségvetésről szóló vita jövő évi, második fordulójának. Számadatokkal támasztotta alá, hogy jelentősen javult Bukarest pozíciója ebben a vitában, és az ország sokkal nagyobb szeletet kap majd az EU büdzséjéből, mint az Európai Tanács elnökének tervezetében szereplő összeg.base1

A kormánypárti politikusoknak szánt vitriolos megjegyezéseinek első címzettje Victor Ponta volt. „A csúcstalálkozón mindenki arra számított, hogy megvétózom a költségvetést, többen azt kérdezték tőlem: igaz-e, hogy ki akarunk lépni az EU-ból?” – mondta gúnyolódva Băsescu arra utalva, hogy a kormányfő szerint Romániának meg kell vétóznia az EU költségvetését, ha hátrányosan kerül ki a büdzséről folyatatott vitából.

Az államfő kétszínűséggel vádolta a miniszterelnököt. Felidézte Victor Ponta külföldi sajtónak adott nyilatkozatait, amelyben a kormányfő arról beszélt: tanult a nyár folyamán történtekből és kohabitálni készül Traian Băsescuval. „Idehaza pedig az ellenem indított támadásaival kampányol. Csak Ceausescu gondolta azt, hogy be tudja csapni a demokratikus világot” – jegyezte meg.

Felszólította ugyanakkor a kormánypárti politikusokat, fejezzék be az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) és a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) elleni támadásaikat. Arra utalt, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői elmarasztalták a CSM-t, amiért nem fogadta el az igazságügyi miniszter jelöltjeit a vezető ügyészi posztokra.base2

Sajtónyilatkozatát azzal zárta: eljött az ideje, hogy a politikusok végre ne üres ígéretekkel, hanem a Románia számára valóban fontos kérdésekkel kampányoljanak. „Még két hét van hátra a választásokig, és nehogy azt gondolja valaki, hogy én mesék alapján nevezem ki a miniszterelnököt” – jelentette ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogyan kommentálja Crin Antonescunak azt a kijelentését, miszerint felfüggesztik tisztségéből az államfőt, ha nem az USL jelöltjét nevezi ki kormányfőnek, Băsescu kijelentette: „Ha jól értettem, Antonescu 8793-dikszor megfenyegett, majd az erőfeszítéstől kidőlt és elszenderedett”.

Ponta: az államfő tulajdonképpen gyilkos

A reakció nem maradt el. Victor Ponta este az Antena3 hírtelevízióban Nicolae Ceaușescuhoz hasonlította az államfőt. Szerinte Băsescu éppen olyan „kétségbeesetten és sarkokba szorítottan viselkedik”, mint a néha diktátor az utolsó napjaiban. Kétségbeesése a választások közeledésével egyre nő – tette hozzá.ponta

A kormányfő elutasította a kettős beszédéről szóló bírálatokat. Szerinte az államfő az, aki kétszínűen viselkedik. „Élveztem, amikor azt mondta, hogy nem lehet külföldön egyet, idehaza pedig mást beszélni. Amióta hazajött Brüsszelből olyan, mint egy bömbölő oroszlán. Ám az EU-csúcson térden csúszkált, ki sem merte nyitni a száját Románia érdekében” – mondta Ponta.

A miniszterelnök szerint a közvéleménynek nem kellene megfeledkeznie arról, hogy „Băsescu romániaiaik millióinak tette tönkre az életét, sokan szó szerint életüket vesztették az államfő döntései miatt”.

 

Kimaradt?