Honnan lesz pénz az közalkalmazottak béremelésére?

Nem látta a képviselőház költségvetési bizottsága, így nem is tudta véleményezni azt a törvénytervezetet, amellyel tíz százalékkal emelték a közalkalmazottak bérét - mondta megkeresésünkre a bizottság RMDSZ-es tagja, Erdei Dolóczki István. Hozzátette, mivel megkerülték a bizottságot, nem láthatta azt a hatástanulmányt sem, amelyben szerepelnie kellene, honnan fedezik az intézkedéssel járó egymilliárd eurós kiadást.

Mint arról már beszámoltunk, elsöprő többséggel megszavazta szerdán – döntő házként – a képviselőház a közalkalmazottak béremelését december elsejétől. A javaslatra az RMDSZ honatyái is rábólintottak. A törvényt az államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy érvénybe lépjen.

A közalkalmazottak fizetésének egységesen tíz százalékkal történő megemelését a képviselőház munkaügyi és egészségügyi bizottságai a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára kedden hagyták jóvá.

A szerdán elfogadott tervezet az egészségügyi dolgozók 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi rendeletet módosítja Andrei Solomon szociáldemokrata képviselő javaslatára. A közalkalmazotti fizetések tíz százalékos emelése a pedagógusok és az orvosok 15, illetve 25 százalékos béremelésével együtt becslések szerint körülbelül 0,7 százalékkal növeli meg a költségvetési deficitet.

Bónis István: nem kérdeztünk rá, honnan lesz rá pénz

Megkeresésünkre Bónis István, az alsóház egészségügyi bizottságának tagja elmondta, a szakbizottságok együttes ülésén kedden a pénzügyminisztériumot Daniela Pescaru államtitkár képviselte, aki elmondta, a jövő évi költségvetést igencsak megterhelő kiadásra megvan a fedezet. Arra a kérdésre, hogy pontosan miből finanszírozzák az emelést, Bónis István a következőképpen válaszolt: "Mi nem kérdeztük meg, honnan van rá pénz, mert az államtitkárasszony biztosított: megvan rá a keret".

Tájékoztatása szerint a munkaügyi és az egészségügyi bizottság együttes ülésén az RMDSZ-es tagok emiatt tartózkodtak akkor, amikor a sürgősségi rendelet módosításairól kellett szavazni, de mivel a PSD többségben volt, és Andrei Solomon a munkaügyi bizottság elnöke, a módosítások is átmentek.

Arra a kérdésre, hogy miért szavazott meg az RMDSZ a plénumban egy olyan nagyfokú béremelést, amelyet nem tudni, miből fedez a következő kormány, a képviselő elmondta: a szövetségnek érdeke, hogy a közalkalmazottak alacsony fizetése nőjön.

Bónis István ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a tervezet még nem lépett hatályba, az államfőnek is ki kell hirdetnie. "Az államfő nagyon óvatos, és rajta áll, hogy visszaküldi-e a képviselőházba arra hivatkozva: itt meg ott valami nem stimmel. Az is elképzelhető, hogy az alkotmánybírósághoz kerül, de az is, hogy az államfő kihirdeti és hatályba lép".

Kerekes Károly szerdai közleményében megerősítette, hogy a szövetség képviselőházi frakciója megszavazta a törvénykezdeményezést. A Maros megyei törvényhozó továbbá rámutatott arra, hogy a kormány sürgősségi rendeletében nem szerepeltek a közalkalmazottak, viszont a szenátusban és a képviselőházban zajló viták során számos módosítást eszközöltek a törvénytervezetben, így kibővítették és a közalkalmazottak béremelését is belefoglalták.

A törvényhozó nehezményezte, hogy a kormány nem dolgozott ki egy olyan rendeletet, amely kizárólag a közalkalmazottak bérezésére vonatkozna, éppen ezért nem lehetett tovább halasztani az ezen a területen dolgozó személyek bérezésének emelését.

A PNL ellenezte, de azért megszavazta

A PNL kezdetben ellenezte a sürgősségi rendelet módosítását. Claudia Boghicevici liberális képviselő elmondta, azt kifogásolták, hogy a PSD-s képviselő teljesen váratlanul terjesztette elő indítványát, és nem nevezte meg azokat a forrásokat, amelyekből ezt a hatalmas béremelést fedezni lehetne.

Ennek ellenére szerdán a módosítást a liberálisok is megszavazták: az ülésen jelen lévő 318 képviselő közül egyetlenegy ellenezte, heten pedig tartózkodtak. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője nem adott különösebb magyarázatot álláspontjuk megváltoztatására. Elmondta, hogy a törvény szerdai cikkelyenkénti vitáján megpróbálták visszaküldeni a jogszabályt a bizottsághoz, és Claudia Boghicevicihez hasonlóan figyelmeztetett arra, hogy a béremelésnek nem készült el a hatástanulmánya, és nem tudni, hogy miből lesz rá jövőre fedezet. „Nem kellene becsapnunk a választóinkat” – jelentette ki.

Adrian Solomon kedden azzal indokolta a módosító javaslatát, hogy a jelenlegi "társadalmi-politikai helyzetben" nem lesz mód az új közalkalmazotti bértábla elfogadására.  A szerdai szavazás után kijelentette: "Egy napig én voltam az első számú közellenség, pedig csak azt tettem, amit tennem kellett. Örvendek, hogy a kollégák felelősségteljesen szavaztak".

Megfigyelők szerint a jelenleg még kormányon lévő Szociáldemokrata Párt ezzel az intézkedéssel kívánta növelni népszerűségét. Elgondolásuk hátterében az állhat, hogy a tíz százalékos béremeléshez szükséges pénz előteremtése már nem az ő felelősségük, hanem a következő kormány feladata lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?