Klaus Johannis kiment az Egyetem téri tüntetők közé

Kiment a bukaresti Egyetem téren napok óta tüntető emberek közé vasárnap este Klaus Iohannis  államfő, hogy meghallgassa követeléseiket, javaslataikat és személyesen is szót váltson velük.

Klaus Iohannis kevesebb mint félórát töltött a téren, de a lökdösődést kivédeni próbáló testőrök és az operatőrök vastag gyűrűjében, a hátsó sorokból kiabálók hangzavara közepette nem sok lehetősége volt elmélyültebb eszmecserét folytatni a demonstrálókkal. Közben a "Korrupció öl", "Háromszázat, nem hatszázat (törvényhozót) akarunk", "Szabadíts meg a tolvajoktól" skandálás hallatszott.

A televíziós közvetítésekben csak egyes mondatfoszlányok hallatszottak az elnök által folytatott beszélgetésekből. Iohannis az egyik tüntetőnek ezt mondta: "Most már nem hajlok az előrehozott választásokra". Az államfő nem mondott beszédet, annak ellenére, hogy a többen azt skandálták, hogy adjanak neki hangosbeszélőt.

Később Facebook-bejegyzésben összegezte az eseményt, miszerint sok "lázadást és reményt" látott a téren, és azt tanácsolta a jelenlévőknek, maradjanak aktív alakítói a közéletnek, mert csak összefogással tehetik olyanná Romániát, amilyennek mindannyian látni szeretnék.

 

Am fost în seara aceasta în Piața Universității și am stat de vorbă cu oamenii. Am văzut foarte multă revoltă, dar și...

Posted by Klaus Iohannis on Sunday, November 8, 2015

Victor Ponta eddigi kormányfő szerdai lemondása után az államfő egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról. A pártok a konzultációsorozat első fordulójában előrehozott választásokat, vagy szakértői kormányt javasoltak, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet.

Kapcsolódók

Kimaradt?