Gabriel Oprea már csak papíron belügyminiszter

Egy államtitkárt hatalmazott fel a miniszteri hatáskörök gyakorlására a belügyi tárca vezetője. Ezt pénteken jelentette be az újságíróknak Gabriel Oprea, miután a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNRP) elnökeként az államfővel tárgyalt az új kormány megalakításról.

A politikus elmondta, szerdán vett részt utoljára a kormány ülésén. Emlékeztetett arra, hogy Victor Ponta lemondásával a teljes kabinet lemondott, a miniszterek csak az új kormány megalakításáig gyakorolják hatáskörüket. Oprea közölte, hogy a tárcavezetői hatáskörének gyakorlására Ilie Botoş államtitkárt hatalmazta fel. Korábban pedig azt nyilatkozta, az új kormányban semmilyen szerepet nem vállal.

Mint ismert, az utóbbi napok tüntetéssorozatának egyik kirobbantója éppen a kormányfő-helyettesi tisztséget is betöltő belügyminiszter volt. Maga Victor Ponta is azt nyilatkozta: voltaképpen átvállalta lemondásával a felelősséget Gabriel Opreától a motoros rendőr haláláért és a bukaresti tragédiáért, az UNPR elnöke ugyanis nem volt hajlandó felállni a történtek ellenér sem a bársonyszékből.

Kapcsolódók

Kimaradt?