Technokrata kormány megalakítását javasolja az RMDSZ

Technokrata kormány megalakítását és előrehozott választásokat tart kívánatosnak az RMDSZ Victor Ponta lemondása után.

Erről Kelemen Hunor szövetségi elnök beszélt csütörtök este, miután az RMDSZ küldöttsége tárgyalt Klaus Johannis államfővel az elnöki hivatalban. „A technokrata kormányfőnek szabad kezet kell adni kabinetje kialakításához. A miniszterek akár politikusok is lehetnek” – magyarázta.

Kelemen elmondta, egyetértenek a liberálisok által javasolt előrehozott választásokkal, ha erre sikerül találni alkotmányos megoldást. Emlékeztetett arra is, hogy az új választási törvény jövő év július 24-én lép életbe, és ennél korábban nem lehetne urnákhoz hívni a szavazókat.

„Nem gondoljuk azt, hogy a nemzeti egységkormány választ adna az utóbbi időszakban felmerült problémákra, de egy technokrata kormány igen. Ha sikerül erről politikai konszenzusost kialakítani, akkor a szakértői kormány a tisztességes megoldás” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Klaus Johannis csütörtök délutántól sorra konzultált a parlamenti pártok vezetőivel az új kormány megalakításáról. Az államfő eddig a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ küldöttségét fogadta. Csütörtökön utolsóként a parlamenti kisebbségek frakciójának delegációjával tárgyal Johannis.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?