Mediafax: a PSD vezetői vették rá Victor Pontát a lemondásra

Victor Ponta kormányfőnek nem állt szándékában lemondani, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői, élükön Liviu Dragnea pártelnökkel győzték meg erről, miután Gabriel Oprea belügyminiszter nem volt hajlandó megválni tisztségétől a rendőr halála és a bukaresti tragédia után – tudta meg PSD-s forrásokból a Mediafax.

A hírügynökség információi szerint a nagy méretű keddi tüntetések után a PSD vezetői arra a következtésre jutottak, hogy Gabriel Opreának távoznia kell a kormányból. Arra kérték Victor Pontát, hogy szólítsa fel lemondásra a belügyminisztert. Ezt támasztja alá a PSD ügyvezető elnöke, Valeriu Zgonea kedd esti Facebook-bejegyzése is. A házelnök a tüntetésekre utalva azt írta: „a bukaresti tragédia felelőseinek fizetniük kell, függetlenül a tisztségükről”.

Még nem értek végett a demonstrációk, amikor Victor Ponta magához hívatta a belügyminisztert, és lemondásra szólította fel. Gabriel Oprea erre nem volt hajlandó. Ekkor Liviu Dragnea azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy mondjon le a teljes kormány. Ezt Victor Ponta elfogadta.

A Mediafax emlékeztet arra, hogy Liviu Dragnea a kormányfő lemondásának szerdai bejelentésekor neve említése nélkül támadta a belügyminisztert. „Egyes koalíciós partnereink semmilyen felelősséget nem akarnak vállalni az utóbbi napok történéseiért. Nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni. Mivel ők nem akarják vállalni a felelősséget, a miniszterelnök úgy döntött, hogy megválik tisztségétől, mert ez így nem mehet tovább” – fogalmazott a politikus.

A hírügynökség úgy tudja, hogy eredeti terveik szerint a szociáldemokraták szakítani akartak a Gabriel Oprea vezette Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR). Ettől a szándékuktól azért álltak el, mert Nemzeti Liberális Párt vezetői közölték, hogy előrehozott választásokat akarnak. Ezért a kormánypártok vezetőinek tanácskozása után Liviu Dragnea már arról beszélt, hogy a koalíciós egységes maradt és hatalmon kíván maradni, de Gabriel Oprea többé nem lenne tagja a kormánynak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?