Johannis: embereknek kellett meghalniuk Ponta lemondásához

„Embereknek kellett meghalniuk ahhoz, hogy lemondjon ez a kormány” – állapította meg szerdai sajtónyilatkozatában az államfő.

Klaus Johannis közölte: legkésőbb pénteken elkezdi konzultációját a parlamenti pártokkal a Victor Ponta lemondása után kialakult helyzetről. Az elnök először szólalt meg nyilvánosan az ügyben, amióta a miniszterelnök közölte, hogy távozik tisztségéből.

Johannis felidézte az elmúlt heteknek azokat az eseményeit, amelyek a kormány bukásához vezettek: a Gabriel Oprea belügyminiszter konvoját kísérő rendőr halálát, és a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvészt, amelyben 32 ember vesztette életét. Emlékeztetett arra, hogy ezekért a tragédiákért egyetlen politikus sem vállalta a felelősséget.

„A politikusok nagyon későn értették meg, hogy nem hagyhatják figyelmen kívül a nép akaratát. A rendőr halála és a bukaresti tűzvész törvényszegések miatt következett be, és nem tették a kötelességüket azok, akiknek a törvény betartásán kellene őrködniük. Emiatt az emberek, előbb félénken, majd egyre hangosabban, változást követeltek” – fogalmazott az államfő a kedd esti bukaresti tüntetésre utalva.

Johannis szerint ez a fővárosi demonstráció a jogos és hiteles felháborodás megnyilvánulása volt. „Be kell ismernünk, hogy a tüntetőknek igazuk volt, a jóérzés diktálta követeléseik voltak: a vétkesek felelősségre vonását, világos magyarázatokat a tragédiákra. (…) Változást akartak. Végül, nagyon későre, a kormány lemondott. Embereknek kellett meghalniuk ehhez a lemondáshoz” – állapította meg az államfő.

Az elnök közölte, hogy a parlamenti pártokkal való konzultációja előtt nem kívánt állást foglalni a Victor Ponta lemondásával előállt helyzetről. Arról sem nyilatkozott, hogy kinevezi-e ideigelenes kormányfőnek a távozó miniszterelnök által javasolt Mircea Dușa védelmi minisztert, ugyanis még Victor Ponta írásos lemondását sem kapta meg.

Johannis közölte, a miniszterelnök lemondásának elfogadása után, csütörtökön, de legkésőbb pénteken elkezdi konzultációsorozatát a pártokkal. "Addig ideiglenes kormányunk lesz. A pártok javaslatainak ismeretében alakítom majd ki az álláspontomat az új kormány megalakításáról" – tette hozzá az államfő.

Mint ismert, az alkotmány szerint a miniszterelnököt az államfő nevezi ki a pártokkal való konzultációja után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?