Kelemen Hunor: az RMDSZ akár együtt kormányozhat liberálisokkal

Kelemen Hunor szövetségi elnök elképzelhetőnek tartja, hogy az RMDSZ a Nemzeti Liberális Párttal együtt kormányozzon az új miniszterelnök kinevezése után. A politikust a Victor Ponta lemondása utáni forgatókönyvekről kérdeztük.

A miniszterelnök lépéséről Kelemen Hunor a Maszolnak elmondta: szerinte Ponta lemondása természetes válasz volt arra az ellenséges hangulatra, ami kialakult a kormány körül. „Lehetett volna másképp is kezelni a kialakult helyzetet az elmúlt két hétben, de most már nem volt más megoldás. Ha két héttel ezelőtt lemond Gabriel Oprea belügyminiszter, szombaton pedig távozott volna hivatalából a negyedik kerület polgármestere, talán nem jutunk el idáig” – mondta a szövetségi elnök a motoros rendőr halálát és a bukaresti tragédiát követő tiltakozáshullámra utalva.

A politikus szerint az RMDSZ most akkor lenne kedvezőtlen helyzetben, ha része lenne a távozó kormánykoalíciónak. „Ezt nem azért mondom, hogy igazoljam a tavalyi döntésünket (az RMDSZ tavaly kilépett Victor Ponta kormányából – szerk. megj.). Ám már akkor is látni lehetett, hogy ezzel a társasággal nem lehet együtt kormányozni több ok miatt sem” – jelentette ki.

„Ez a koalíció nem mehet tovább”

Kelemen Hunor szerint Victor Ponta távozását követően több forgatókönyv is elképzelhető. Ezek közül egyet az RMDSZ elnöke biztos nem támogat: azt, hogy a mostani koalíció folytassa a kormányzást egy új miniszterelnökkel. „Ezt kizártnak tartom, ez nem jelentene kiutat a mostani válságból” – szögezte le.

A politikus lehetségesnek tart egy, az RMDSZ által támogatott kisebbségi kormányt, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az RMDSZ a Nemzeti Liberális Párttal együtt kormányt alakítson, bizonyos feltételek mellett.

Kelemen nem zárja ki technokrata kormány alakítását sem, bár megjegyezte, hogy ezt nem tartaná szerencsés megoldásnak. Ugyanakkor az is előfordulhat szerinte, hogy a parlament kétszer egymás után leszavazza az államfő által javasolt miniszterelnök kormányát, és így feloszlatják a törvényhozói testületet.

Ez utóbbi forgatókönyv azonban szerinte nem tenne jót az országnak. „Az év úgy érne véget, hogy költségvetés nélkül kezdené Románia 2016-ot. Ezért ezt a forgatókönyvet az utolsó helyre helyezném az összes lehetséges változat közül” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?