Adevărul: Oprea hazafelé tartott, amikor a rendőr balesete történt

Hazafelé tartott Gabriel Oprea belügyminiszter, amikor az autókonvoját kísérő egyik rendőr életét vesztette – tudta meg ügyészségi forrásokból az Adevărul.

Ez azért lényeges információ, mert ha bebizonyosodik, hogy a politikus a törvényt megszegve, indokolatlanul igényelt rendőri felvezetést, akkor büntetőjogi felelősségre vonható a 28 éves Bogdan Gigină haláláért.

A törvény szerint Romániában csak az államfő, a kormányfő és a két házelnök közlekedhet rendőri kíséretű konvojjal. A gyors haladásukat biztosító segítséget a miniszterek csak sürgős hivatali teendőik intézésére vehetik igénybe. Korábban Oprea azt állította: „szakmai célú” úton volt, amikor a baleset történt.

A rendőr halálának körülményeit kivizsgáló ügyészek kiderítették, hogy a belügyminiszter a lakására tartott, amikor a rendőr életét vesztette. Gabriel Oprea a Román Hírszerző Szolgálat székhelyétől igyekezett haza.  

Az ügyészek hétfőn a politikust is kihallgatták. A belügyminiszter a vádhatóságtól távozóban nem árult el részleteket az újságíróknak. Csak annyit mondott, hogy „a hivatali kötelességét teljesítette”, amikor a tragédia történt. „Soha nem szegtem meg törvényt. Egy állami intézménytől távoztam, amikor a baleset történt” – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?