Az RMDSZ kivonult a levélszavazás vitájáról

Kivonult az RMDSZ a levélszavazás képviselőházi vitájáról. A szervezet képviselői azért hagyták el a termet, mert módosító indítványait nem fogadták el, e mellett túl kevés idő maradt azoknak a megtárgyalására. A tervezet megtárgyalásakor 15 percet engedélyeztek a módosító indítványok megvitatásának, ezt pedig az RMDSZ keveselte.

A szenátus által már korábban megszavazott tervezetet szerdán a képviselőház is elfogadta, ezek szerint egyelőre csak a parlamenti választásokon teszik lehetővé a levélszavazást.

Az RMDSZ már múlt héten jelezte: alkotmányossági aggályai vannak azzal kapcsolatban is, hogy lehet érvényesíteni a szavazás titkosságát a levélben való voksolásnál. „Nincs összhangban az alkotmány választásokkal kapcsolatos kitételeivel, mert nem biztosítja a szavazásnak az egyetemességét, titkosságát és nem garantálja a szavazásnak a biztonságát” - mondta az RMDSZ elnöke.

Márton Árpád képviselő szerint a külföldön leadott szavazatok százezrei a hazai választókerületek - köztük a magyarlakta térségek - parlamenti képviseletét is befolyásolni fogják, és az RMDSZ ezt nem tartja elfogadhatónak. Mint mondta, az RMDSZ csak olyan választásnál tudja támogatni a levélben való szavazást, ahol minden voks egyetlen választókerületben érvényesül: ilyen a román elnökválasztás. A parlamenti voksolásnál viszont megyei pártlisták vannak ezért a magyarságnak hátrányos, ha a külföldről beömlő töredékszavazatok eltorzítják a kis lakosságú megyék - például Hargita és Kovászna megye - parlamenti képviseletét.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?