Biró Zsolt: négy képviselői helyet kér az RMDSZ-től az MPP

Három székelyföldi és egy partiumi megyében kér befutó képviselői helyet az RMDSZ listáján az MPP. Az önkormányzati választásokon hét településen biztosan állítanak polgármesterjelöltet, de elképzelhető, hogy Csíkszeredában a tulipános jelöltet támogatják. Az RMDSZ és az MPP között körvonalazódó jövő évi választási együttműködésről Biró Zsolt pártelnököt kérdeztük.

Hétfőn lezajlott az első hivatalos tárgyalása az RMDSZ vezetőivel a jövő évi választásokon való együttműködésről. Milyen eredménnyel zárult az MPP szempontjából ez a találkozó?

Mindenképpen pozitívan értékelném ezt a találkozót. Amikor elkezdtük a tárgyalássorozatot, tudtuk, hogy sok-sok párbeszédre lesz szükség a bizalmatlanság leépítéséhez, az évek alatt felgyülemlett sérelmek eloszlatásához. Így hát már csak ebből a szempontból is mindegy egyes találkozó előrelépésnek tekinthető. Az RMDSZ vezetőivel folytatott tárgyaláson beszélgettünk az együttműködés konkrét, jogi lehetőségeiről. Azt beszéltük át, hogy célszerűek-e és milyen formában a helyi koalíciós megállapodások.

Az együttműködésnek milyen jogi formái lehetségesek?

Azt már most elmondhatom, hogy országos szintű szövetséget nem kötünk az önkormányzati választásokra. Régiónként, településenként eltérő formája lesz majd az együttműködésnek.

Melyek lennének azok a települések, ahol biztos szövetkezik az MPP és az RMDSZ a helyhatósági választásokon?

Hétfőn ismét leszögeztük: nagyon fontosnak tartjuk, hogy próbáljunk meg együttműködni azokon a településeken, ahol az MPP-nek jól teljesítő polgármesterei vannak. Ez fordítva is érvényes. Mi is támogatnák az RMDSZ jelöltjét ott, ahol jól teljesítő polgármesterük van. A települések között konkrétan Csíkszeredát és Gyergyószentmiklóst említeném.

Az MPP szempontjából milyen kritériumoknak kell teljesülnie ahhoz, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltjét támogassák?

A jelölt személye a perdöntő ebben a kérdésben. Az a legfontosabb azokon a településeken, ahol együttműködésre vagyunk ítélve, hogy megtaláljuk azt a személyt, aki tényleg meg tudja szólítani a helyi magyar közösséget, és hatékonyan tudja képviselni a közösség érdekeit.  Ez a polgármesterjelöltekre és – különösen szórványban – a tanácsosjelöltekre is érvényes. Ha pedig a jelölt személyéről beszélünk, akkor megpróbálhatunk elvonatkoztatni a pártpolitikai hovatartozástól. Ha nem is többségben, de bizonyára lesznek olyan települések, ahol velünk szimpatizáló vagy a mi sorainkban politizáló jelöltet fogunk találni. A kölcsönösség jegyében lesznek olyan települések, ahol az MPP jelöltjét fogjuk közösen támogatni, és bizonyára lesznek olyan települések – az RMDSZ beágyazottságát tekintve nagyobb számban –, ahol az RMDSZ jelöltjét támogatjuk. Ám ismétlem, minden esetben a jelölt személye a döntő.

Kelemen Hunor a Maszolnak korábban adott interjúban azt nyilatkozta az együttműködésről: hiába egyezik meg országos szinten Biró Zsolttal, ha egyes településeken, közösségekben erős ellentétek vannak. Elfogadják majd az MPP helyi szervezetei a felülről hozott döntéseket?

Tökéletesen egyetértek az elnök úrral, ezt magam is így látom. Azért ne felejtsük el, hogy „háborús időket” is megéltünk, és vannak olyan mély sebek és sérelmek, amelyeket nehéz lesz begyógyítani. Vannak olyan helyi érdekellentétek is, amit nem fogunk tudni semmiféle központi megállapodással kezelni. Ilyen esetben szerintem célszerűbb a versenynek teret biztosítani, arra törekedve, hogy ez a megmérettetés a lehető legsportszerűbb legyen, és ne essenek olyan sebek, amelyek aztán ismét begyógyíthatatlanná válnak, és rontják az együttműködési esélyeket.

Ott van például Gyergyószárhegy esete: feloszlott az önkormányzat, mert az MPP nem járul hozzá egy RMDSZ-es tanácsos mandátumának hitelesítéséhez. Gondolom, akkor sem járulna hozzá, ha rájuk szól. Jól gondolom?

Az imént azt mondtam, hogy a két politikai szervezet korábban „háborúban állt egymással”, és valószínűleg, hogy Gyergyószárhegyen ez gyűrűzik vissza. Ám Szárhegy székelyföldi település, ahol természetes a verseny, és Székelyföldön bizonyára sok olyan település lesz, ahol az RMDSZ-szel megkötött megállapodás után is verseny lesz. A kérdésre visszatérve: a gyergyószárhegyihez hasonló helyzet alakult ki Maksán is. Mindkét településen működésképtelenné vált a helyi feszültségek miatt az önkormányzat, és ennek egyáltalán nem örvendünk. Arra a kérdésre, hogy mi vezetett ide, nem nekem kell erre választ adni. Időnként van egy harmadik szereplője is az erdélyi magyar politikának, és sajnálom, hogy ennyire konfrontatívan viszonyulnak bizonyos kérdésekhez.  MPP-elnökként sajnálom, hogy a gyergyószárhegyi tanácsosunk beállt ebbe a sorba, és nem tudott felülemelkedni azokon a „háborús éveken”, azokon a konfliktusokon, ami Hargita megyét jellemezte. Azért hadd említsem meg: az MPP-nek is voltak beiktatásra váró tanácsosaink éveken keresztül. Szász Jenő mandátumát például hónapokon éveken keresztül nem volt hajlandó igazolni a Hargita megyei tanács, de azt gondolom, hogy ezeken túl kell lépni. Nem azért küldték oda a tanácsosokat a testületbe a választópolgárok, hogy aztán működésképtelenné váljon az önkormányzat.

Jelen pillanatban hány olyan település van, ahol az MPP biztosan indít önálló jelöltet?

Körvonalazódnak a számok, év végéig véglegesülnek a jelöltjeink. Az egyértelmű azonban, hogy az MPP polgármesterjelöltet indít azokon a településeken, ahol jelenleg is polgármestere van, ez összesen hét község és város.

Egy megyei rangú városban, Gyergyószentmiklóson volt eddig polgármesterük, Mezei Jánost azonban az ellene zajló bűnvádi per miatt felfüggesztették tisztségéből. A per nem fog lezárulni az önkormányzati választásokig. Milyen opcióik vannak Gyergyószentmiklóson?

Bízom benne, hogy hamarosan sikerül pontot tenni a gyergyószentmiklósi helyzet végére, ugyanis most már kínosan hosszúra nyúlik ez az átmeneti időszak. Elismerem, hogy az igazságszolgáltatás borzasztóan leterhelt, de az ügyészség kilenc hónapja nem tudja a vádiratot összeállítani Mezei János ellen. Kellő tisztelettel azt kell mondanom, hogy itt valami bűzlik. Gyergyószentmiklós polgármestere az egyik nyilvánosságra hozott irat szerint egy tanácsi határozat végrehajtásáért került ebbe a helyzetbe. Ezt a határozatot kétharmaddal szavazta meg a testület, a jegyző ellenjegyezte, a prefektus nem támadta meg, nincs korrupciós ügy. Nincs magyarázat arra, hogy Gyergyószentmiklóson miért húzzák az időt. Ám van még 8-9 hónap a választásokig, addig remélem, hogy tisztázódik ez a helyzet. Mezei János az MPP bizalmát és támogatását élvezi, és remélem, nem jutunk abba a helyzetbe, hogy ne tudjuk indítani. Ugyanakkor Gyergyószentmiklóson rendelkezünk olyan erővel, hogy a választásokat követően az MPP a várost megtartsa. Ne feledjük, jelenleg 70 százalékos többségünk van a helyi tanácsban, jelenleg is az MPP alpolgármestere, Nagy Zoltán megbízott polgármesterként vezeti a várost.

A gyergyószentmiklósi városi frakciója régóta kéri, hogy Nagy Zoltán mellé kerüljön egy másik polgármester, aki segíti a munkájában, ám az MPP-frakció ezt megtagadja. Miért?

Ezt a helyi MPP-frakció döntése. Tény, hogy Nagy Zoltán megbízott polgármester nagyon le van terhelve, de még egyszer mondom: mi bízunk abban, hogy bármelyik nap megszületik a döntés, és Mezei János visszatérhet a hivatalába.

A hétfői találkozón a parlamenti választási együttműködés is felmerült. Konkrétan hány befutó helyre tartana igényt az MPP az RMDSZ listáin?

Megfogalmazott célunk, hogy a 2016-os parlamenti választást követően az MPP a törvényhozás szintjén is jelen legyen, hogy a parlamentben is meg tudjuk jeleníteni az MPP politikáját. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tudjuk képviselni, egy saját arculatú „mini frakcióra”, polgári csoportosulásra van szükségünk. Jövőre visszatérünk a pártlistás választásokhoz, ezért nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Maros, Hargita, Kovászna megye egy-egy bejutó helyére mindenképp igényt tartunk, és miért ne beszélhetnénk a Partiumban is egy helyről. Ha a politikai erőviszonyokat figyelembe vesszük, ez egy reális kérés.

Egy nyári rendezvényen Tamás Sándor háromszéki RMDSZ-elnök már fel is ajánlott egy helyet önnek az RMDSZ Kovászna megyei képviselőjelölti listáján. Elfogadja?

Az MPP testületei fogják eldönteni, hogy kik lesznek az MPP képviselőjelöltjei, ha megállapodás születik az RMDSZ-szel ebben a kérdésben. Bízom benne, hogy lesz megállapodás. 

Túl azon, hogy az EMNP elnöke „júdáspénzt” emlegetett, tudomásom szerint az MPP egyes helyi szervezetei részéről is elhangzott az a vád, hogy képviselői helyekért cserében feladja az MPP identitását. Ezt hogy kommentálja?

Sajnálom, hogy a néppárt vezetői körül fogy a levegő, és miközben fogy körülöttük a levegő, kétségbeesett nyilatkozatokra vetemednek. Ezek a nyilatkozatok zavart keltenek, adott esetben akár a tagságunk körébe is begyűrűznek. Nincs abban semmi rendkívüli, hogy ha egy párt parlamenti jelenlétre törekedik. Sokkal inkább zavarja az EMNP vezetőit az, hogy mi ülünk a tárgyalóasztalnál, nem ők.

Mikor lesz a következő hivatalos találkozójuk az RMDSZ vezetőivel?

Az SZKT november 7-i ülése után. Vannak még véglegesítésre váró kérdések a megállapodás aláírása előtt. Mi mindenképpen fontosnak tartanánk az autonómiatörvény mielőbbi beterjesztését a parlamentbe. Azt szeretnénk, ha ez még az idén megtörténne. Többször nyilvánvalóvá tettük: nem szeretnénk, ha 2016-os választási évben az a vád érné az RMDSZ-t, hogy csak a kampányban „autonómiázik”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?