Levélszavazás: benyújtotta módosító indítványait az RMDSZ

Hétfőn kezdődik a parlament illetékes bizottságában a levélszavazást szabályozó törvény vitája. Az RMDSZ több módosító indítványt nyújtott be, amelyeket előbb a szenátus fog megvitatni.

Tánczos Barna szenátor elmondta, függetlenül attól, hogy módosításaikat elfogadják vagy sem az illetékes parlamenti bizottságban, kifogásaikat a felsőház plénumában is fenntartják majd. „Az RMDSZ már az egyéni választókerületes szavazást is ellenezte, de a román politikai pártoknak sajnos tíz évre volt szükségük ahhoz, hogy rájöjjenek, nem szabad sem populista érveknek, sem külső nyomásnak engedni, és megfontoltabban kell dönteni, amikor a választási törvényekhez nyúlnak hozzá” – idézte az RMDSZ hírlevele a politikust.

Markó Béla szenátor úgy véli, a legjobb megoldást több külföldi szavazókör létrehozása jelentené. Mint mondta, ha a levélben történő szavazás lehetőségét csakis az országhatárokon kívül élők számára biztosítanák, a törvény elfogadása hátrányos megkülönböztetéshez vezetne. „Természetesen minden román állampolgárnak lehetővé kell tenni, hogy éljen a szavazási jogával, de elsősorban mégis azoknak kellene megkönnyíteni a választásokon való részvételt, akiket közvetlenül érintenek a következmények, vagyis akik itthon vannak” – nyilatkozta Markó Béla.

Mint ismert, az RMDSZ álláspontját a parlament választási törvényekben illetékes bizottságában Márton Árpád képviselő fogja fenntartani, aki – mint korábban a Maszolnak elmondta – az Állandó Választási Hatóság által kidolgozott tervezetet alkotmányellenesnek tartja, szerinte a jogszabály tág teret ad a csalásoknak.

„A tervezet például lehetővé teszi az online regisztrációt, holott a testület korábbi álláspontja szerint csak levélben vagy személyesen, a diplomáciai képviseleteken kellene megtörténnie a regisztrációnak. Ez óriási visszaélésekre adhat alkalmat, hiszen semmi garancia nincs Romániában arra, hogy nem mások regisztrálnak az interneten a külföldön élő állampolgár helyett” – nyilatkozta korábban Márton Árpád.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?