Marosvásárhelyen van közös magyar jelölt – mihez kezdenek vele?

Hivatalosan csak november 7-e után dőlhet el, hogy milyen formában működik együtt az RMDSZ, az EMNP és az MPP a közös marosvásárhelyi polgármesterjelölt választási győzelme érdekében.

Mint ismert, a vasárnapi előválasztáson az RMDSZ-es Soós Zoltán városi tanácsos győzött. A három párt márciusban abban állapodott meg, hogy az előválasztást megnyerő jelölt mögé sorakoznak majd fel az önkormányzati választásokon, mert Dorin Florea jelenlegi polgármestert csak így lehet legyőzni.

Forgatókönyvek az együttműködésre

Az előválasztás lezajlott, és most a pártoknak abban kellene megállapodniuk, hogy milyen formában támogatják a közös jelöltet. Erre több forgatókönyv is kínálkozik.

Az egyik szerint a pártok bíróságon bejegyzett választási szövetséget kötnek, közös városi tanácsosi jelöltlistát állítanak, Soós Zoltán pedig ennek a koalíciónak a színeiben indul a választásokon. Egy másik forgatókönyv szerint a tanácsosi lista lesz csak közös, a jelölt pedig az RMDSZ színeiben indul, a harmadik szerint külön listákat állít a három párt, az EMNP és az MPP pedig feltétel nélkül támogatja az RMDSZ-es színekben induló polgármesterjelöltet.

Elképzelhetők még más forgatókönyvek is, de a megállapodás tető alá hozása nem ígérkezik könnyű feladatnak. A pártok helyi vezetői kedden a Maszolnak még arra a kérdésére sem tudtak pontos választ adni, hogy mikor kezdenek tárgyalni az együttműködés lehetséges változatairól.

Az EMNP választási szövetséget szeretne

Az EMNP Maros megyei elnöke, Portik Vilmos elmondta, csak az a biztos, hogy a héten a három párt helyi vezetői informálisan egy asztalhoz ülnek, megpróbálnak elvi kérdésekben megegyezni, még mielőtt elkezdenének hivatalosan is tárgyalni.

A politikus megerősítette: az EMNP számára a választási koalíció – törvényszéken bejegyzett választási szövetség, közös városi listával és polgármesterjelölttel – az egyetlen elfogadható megoldás. A három párt közös listájának a szavazatok leglekevesebb 8 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy tanácsosokat juttassanak az önkormányzati képviselőtestületbe, de Portik szerint a küszöb átlépése nem jelenthet gondot Marosvásárhelyen.

Az EMNP elnöke emlékeztetett arra, hogy korábban már egy megállapodás-tervezetet is kidolgoztak a választási szövetségről. „Ezt a dokumentumot azonban nem úgy terjesztettük elő, hogy ebben a formában el is kell fogadni. Lehet, hogy nem a legoptimálisabb megoldást javasoltuk. Számunkra a lényeg a választási koalíció, de hogy ezen a kereten belül mit rögzítünk, az a tárgyalások függvénye” – magyarázta Portik, hozzátéve, hogy konkrét választ eddig nem kaptak a javaslatukra az RMDSZ-től.

Az RMDSZ megvárja az SZKT ülését

Brassai Zsombor megyei RMDSZ-elnök megerősítette a Maszolnak, hogy még a héten leülnek tárgyalni az EMNP és az MPP helyi vezetőivel „megbeszélni a tennivalókat”. Hozzátette, az RMDSZ-nek feltett szándéka, hogy a három párt írásos megállapodást kössön az önkormányzati választások előtt. Hangsúlyozta azonban, hogy a Maros megyei szervezet az egyezséget csak a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) november 7-i ülése után írhatja alá. Arra a kérdésünkre, hogyan vélekedik az EMNP által javasolt választási koalícióról, Brassai Zsombor kijelentette: nem kíván a sajtón keresztül üzengetni.

A november 7-i SZKT-ülésnek azért van jelentősége, mert ekkor fogadja el az RMDSZ miniparlamentje a jelöltállítás szabályzatát, és ez alapján formálisan is elindulhat a jelöltek kiválasztása a szövetségben.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter a Maszolnak elmondta, nem kíván beleszólni a marosvásárhelyi tárgyalásokba. „Soha nem tiltottuk meg senkinek, hogy tárgyaljon, de november 7. előtt biztos nem fogunk formális döntést hozni arról, hogy melyik településen milyen formában veszünk részt a választásokon” – szögezte le a politikus.

Kovács Péter megjegyezte: az előválasztáson a marosvásárhelyi magyarok elmondhatták a véleményüket arról, hogy ki legyen a polgármesterjelölt. Személye már ismert, és mögéje kell felsorakoznia mindenkinek, aki komolyan azt szeretné, hogy legyen magyar polgármestere Marosvásárhelynek. „Erről szólt ez az előválasztás, nem arról, hogy legyen-e választási koalíció” - mondta.

A vasárnapi marosvásárhelyi előválasztásnál magasabb arányú részvételre lesz szükség jövőre a magyarság részéről, hogy leváltsák a román polgármestert és ismét magyar vezetője legyen a városnak - véli Illyés Gergely. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzője hétfőn az MTI-nek elmondta: a mostani előválasztásra előzetesen mintegy 11 ezren regisztráltak, és azon végül valamivel több mint négyezren vettek részt. Ez a részvétel rendkívül alacsony, ennél jelentősen többre lesz szükség jövőre – jelentette ki. Szerinte ez a részvétel azért is aggasztó, mert azt mutatja, nincs meg az a hangulat a marosvásárhelyi magyarság körében, hogy le lehet váltani a város éléről a román polgármestert. Az a legnagyobb feladat, hogy ezt a hangulatot "előidézzék", a marosvásárhelyi magyarok elhiggyék, meg lehet nyerni ezt a megmérettetést - fogalmazott.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?