Kifizette a nácizásért járó bírságot Bogdan Diaconu

Kifizette az Országos Diszkriminációellenes Tanács által kiszabott bírságot az a szociáldemokrata politikus, aki a magyar címert náci szimbólumhoz hasonlította - közölte csütörtökön az MTI-vel Asztalos Csaba, a testület elnöke.

Bogdan Diaconu januárban kijelentette, hogy "a magyar címer kihelyezése egy romániai iskolára olyan, mintha náci horogkereszt kerülne egy zsidó tanintézetre". Emiatt a testület 600 lejre bírságolta a politikust.

A tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a testület november elején rótta ki a bírságot, miután megállapította, hogy minden kisebbségnek joga van saját jelképeinek használatához, így a magyarok egyik szimbólumának náci jelképhez való hasonlítása sérti a romániai magyarok méltóságát.bogdan-diaconu

A szóban forgó magyar címer Csíkszeredában a Márton Áron Főgimnáziumnak és a Segítő Mária Gimnáziumnak is otthont adó épület homlokzatán látható. A felújítás során került oda ismét, miután eredetileg is az épület dísze volt.

Asztalos Csaba szerint a megbírságolt vagy figyelmeztetésben részesített romániai közéleti személyiségek többsége megtámadja a bíróságon a tanács határozatait, és csak azt követően fizeti ki vagy sem a bírságot annak függvényében, hogy milyen bírósági végzés születik. Hozzátette, hogy a bírósági végzések 90 százaléka helybenhagyja a tanács határozatait. Egy ilyen per két-két és fél évig is eltarthat.

Kimaradt?