Együtt tüntet szombaton Toró T. Tibor és Antal Árpád

Mindenki a családjával vegyen részt az autonómiatüntetésen – üzenték az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki jelöltjei, a szombaton Sepsiszentgyörgyön tartandó demonstráció kezdeményezői. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere is a részvételre buzdít.

A tüntetés forgatókönyve

A tüntetés forgatókönyvét az ötletgazda Sánta Imre ismertette csütörtöki sajtótájékoztatón. Elmondta, 11 órakor a Szabadság téren a Transylmania együttes lép fel, a déli harangszó után a jelenlevők elénekelik a székely himnuszt, majd Sánta Imre, Bíró Levente, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke, Tőkés László EMNT-elnök, Izsák Balázs SZNT-elnök és Toró T. Tibor, az EMNP elnöke szólal fel.nepparteu

A beszédek után felolvassák a követeléseket, a cselekvési tervet tartalmazó kiáltványt, melyet közfelkiáltással fogad el a tömeg. A magyar himnusz után lovas felvonulásra is sor kerül. Toró T. Tibor hangsúlyozta, az autonómiatörekvéseket felvállaló civil szervezetek nélkül nem lett volna hiteles a megmozdulás, hiszen a Székely Nemzeti Tanács szervezte meg a belső népszavazást, 210 ezer autonómiát követelő aláírását mutatva fel.

Toró üdvözölte, hogy az RMDSZ háromszéki vezetői az ügy mellé álltak, meglátása szerint az jelenti a „nemzeti programot", amikor mindenki félreteszi a pártpolitikát.

Antal Árpád érvei az autonómia mellett

Ugyancsak csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Antal Árpád, aki elmondta: részt vesz a szombati tüntetésen. „A székelyföldi adóbefizetések 78,5 százaléka jön vissza Bukarestből, nettó befizetők vagyunk, és szolidárisak a szegényebb megyékkel, de ez akkor lenne méltányos, ha az adók 95 százaléka helyben maradna" – fejtette ki a polgármester.antalarpad

Antal Árpád bírálta a mindenkori román kormányok rossz közpolitikáját, azt, hogy a munkahelyteremtésre és a szociális támogatásokra fordított pénzek aránya egy a tízhez. A munkahelyteremtésre fordított 1 euró 3 euró jövedelmet hoz, míg a szociális támogatásokra költött 1 euró 5 euró költséget generál.

A polgármester felidézte, hogy Sepsiszentgyörgyön a csendőrkaszárnya építése volt az elmúlt 22 év legnagyobb állami beruházása, holott a szentgyörgyieknek ez nem volt prioritás, és ebből az összegből három ipari parkot lehetett volna létrehozni. A laktanya nem fizet adót a helyi kasszába, az ipari park és a cégek igen, szögezte le az elöljáró, aki szerint az autonómia nem határokat és útlevelet, hanem fejlődést jelent.

Antal Árpád ugyanakkor elmondta, a föderális államok nem más bolygón, hanem az Európában vannak, Németországban, Ausztriában, Belgiumban és Svájcban sem élnek rosszabbul, mint az egységes államokban. „Akik azt mondják, nem lehet a föderalizmusról beszélni, mert alkotmányellenesek, elfelejtik, hogy Crin Antonescu a monarchiáról, Traian Băsescu az egykamarás parlamentről, Victor Ponta a régiósításról beszél, és mindehhez módosítani kellene az alkotmányt"- mondta a sepsiszentgyörgyi politikus.autonomia

Bár szombaton együtt tüntetnek, Toró T. Tibor és Antal Árpád korábbi közismerten jó viszonya mára már korántsem felhőtlen. Sepsiszentgyörgy polgármestere megorrolt az EMNP elnökére, mert kettejük informális találkozójáról a néppárt közleményt adott ki, amely ráadásul valótlanságokat tartalmazott. Antal például határozottan cáfolta, hogy egyetértett volna Toróval abban, miszerint az RMDSZ-nek is érdeke, hogy magyar szövetségese legyen a román törvényhozásban – mint ahogy az EMNP közleményében állt.

Kimaradt?