Kelemen: nem jobboldalinak vagy baloldalinak kell lennie az RMDSZ-nek

Nem jobboldalinak, baloldalinak vagy liberálisnak kell lennie az RMDSZ-nek, a mindenkori kormány kisebbségpolitikájához való viszonyulása a fontos – jelentette ki szombaton Kolozsváron, a városi szervezet alakuló ülésén Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök az RMDSZ eddigi kormányzati szerepvállalásairól beszélt. Emlékeztetett arra, hogy kiléptek ugyan a jelenlegi kormányból, de nem szerettek volna összemosódni az ellenzéki pártokkal. A múlt heti bizalmatlansági indítvány szövegét nem támogatták, de a kormány ellen szavaztak.

Mint mondta, azért döntöttek így, mert mert le akarták választani Victor Ponta bírósági ügyét a kormányzás teljesítményétől, a kettőnek ugyanis szerinte nincs köze egymáshoz. Laczikó Enikő Katalin államtiktár leváltására utalva hozzátette: tudták, hogy szavazatuknak következményei lesznek, reményei szerint viszont nem folytatódik ez a leváltási folyamat.

Kelemen felidézte: előfordult már, hogy az RMDSZ kormányon volt, de a kormány ellen szavazott a parlamentben, és az is megtörtént már, hogy ellenzéki pozícióból a kormány mellett szavaztak. "Tavaly egy iszonyú erőfeszítést tettünk: egy szociáldemokrata kormányba léptünk be, ez pedig óriási kihívás volt számunkra. Ki kellett deríteni, hogy működik-e ez: végül be kellett látnunk, hogy nem lehet folytatni" – jelentette ki.

A szövetségi elnök szerint a kérdés az, hogy az erdélyi magyar közösség ideológia melletti elkötelezettséget vár-e az RMDSZ-től? Véleménye szerint nem föltétlenül jobboldaliak, baloldaliak vagy liberálisok kell lenniük, az RMDSZ-nek a mindenkori kormány kisebbségpolitikájához való viszonyulása a fontos.

Kelemen beszélt arról is, a levelezéses szavazást kockázatos bevezetni Romániában, de természetesen támogatják a külföldön élő román állampolgárok szavazati jogát. "A kérdés, hogy lehet-e szavatolni a levelezéses szavazás biztonságát, és ha a külföldön élők szavazhatnak levélben, akkor én miért nem tehetem ezt meg Csíkkarcfalváról?" – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?