Románia schengeni csatlakozását szorgalmazta Borbély László

Románia már 2011-ben fel volt készülve a schengeni övezethez való csatlakozásra, amit egyelőre kizárólag politikai meggondolásból nem sikerült elérnie – jelentette ki kedden a parlamentben Borbély László.

Az RMDSZ politikusa a schengeni csatlakozást előkészítő parlamenti bizottság által szervezett konferencián szólalt fel, amelyen a Románia csatlakozását késleltető tényezők kiküszöböléséről, illetve a következő hónapok teendőiről egyeztettek. A rendezvényen több európai uniós ország nagykövete is jelen volt.

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta: Románia már 2011 óta több alkalommal is bebizonyította, hogy meg tudja védeni az ország és az Európai Unió keleti határát. „Azoktól, akik azt mondják, hogy az országot a schengeni csatlakozás hiányának köszönhetően kerülte el a menekülthullám, csak azt kérem, hogy fogadjanak be, és ismét bizonyítjuk, hogy igenis, meg tudjuk védeni az EU határát” – fogalmazott a politikus.

Hozzátette, az ország csatlakozását nem kellene összekapcsolni a menekültválsággal, amelyet szerinte elsősorban az EU hiányos bevándorlás-politikája idézett elő. „Az Európai Unió továbbra is adós egy koherens bevándorlás-politikával, hiszen mára már világos, hogy a rövid távon hozott intézkedések nem jelentenek megoldást, az országokra leosztott kvóták nem egyenlők egy hosszú távú stratégiával” – fogalmazott Borbély. 

Kapcsolódók

Kimaradt?