Felmérés: a lakosság hét százaléka támogatja a székely autonómiát

Egy szeptember közepén végzett közvélemény-kutatás szerint Románia lakossága 7,1 százalékának van jó véleménye az RMDSZ Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetéről - írja keddi számában a Krónika napilap.

Az INSCOP Research kutatóintézet által készített felmérésben megkérdezettek 72,2 százaléka úgy válaszolt, hogy rossz véleménnyel van a tömbmagyar régió önrendelkezéséről, 7,1 százalékuknak volt kedvező a véleménye, 11,2 százalék semleges álláspontra helyezkedett (sem jó, sem rossz véleményt nem tudott mondani), míg a megkérdezettek 9,5 százaléka nem válaszolt a kérdésre.

A kutatás során 1085 személyt kérdeztek meg szeptember 10. és 15. között, a felmérés hibahatára háromszázalékos.

Az RMDSZ a 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán határozott arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról a bukaresti törvényhozásban. A tervezetet többszöri halasztás után 2014 júniusában bocsátotta közvitára, azt ígérvén, hogy a román társadalmat is megpróbálja megszólítani. A törvénytervezet szövegét mindeddig nem véglegesítette, és nem nyújtotta be a parlamentben.

A legutóbbi, 2011-es népszámláláson Románia lakosságának a 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?